Έρευνα: Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος

  • Αναρτήθηκε: 25.4.12 -
Είναι το μεγαλύτερο πείραμα της ιστορίας του είδους μας, με 5 δις χρήστες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Επιστήμονες στο συνέδριο του Λονδίνου ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανές σχέσεις μεταξύ κινητού και καρκίνου του εγκεφάλου..


Οι μελέτες δείχνουν μια αναλογία 50/50 στα συμπεράσματα, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα προς συζήτηση. Το επιστημονικό συνέδριο αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο και θα καλέσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν την ανεξάρτητη έρευνα.

Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί εδώ και καιρό έχουν υποστηρίξει ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων προκαλεί καρκίνο, αλλά δεν συμφωνούν όλοι. Κυβερνήσεις, εταιρίες τηλεφωνίας και υπηρεσίες υγείας συμβουλεύουν για την ελαχιστοποίηση της χρήσης των κινητών.

Ο καθηγητής Henshaw δήλωσε ότι "Οι τεράστιοι αριθμοί των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ωρολογιακή βόμβα στα προβλήματα υγείας. Όχι μόνο όγκοι του εγκεφάλου, αλλά και προβλήματα γονιμότητας, τα οποία είναι σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία".

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πέρυσι με την έκθεσή του, ότι τα κινητά προκαλούν πιθανώς καρκινογενέσεις.

"Αυτό είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό πείραμα της ιστορίας του είδους μας και εμείς προσπαθούμε να θάψουμε το κεφάλι μας στην άμμο για τους πιθανούς κινδύνους της ακτινοβολίας στα κύτταρα, στα όργανα, στην αναπαραγωγή, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη συμπεριφορά. Κίνδυνοι για τους οποίους εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε τίποτα".

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρίες κινητών τηλεφώνων υποτιμούν τους κινδύνους λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη απόδειξη για αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Από την άλλη πλευρά το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ως προληπτικό μέτρο, ότι τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα μόνο για βασικούς λόγους με σύντομες κλήσεις και όχι για συχνές κλήσεις.

Ο οδηγός χρήσης των iPhone και των SmartPhones συμβουλεύει τους χρήστες να τα κρατάνε σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 χιλιοστών από το σώμα τους. Αυτό μήπως κρύβει κάποια έκπληξη σε αυτούς που κρατάνε μια συσκευή στην τσέπη τους;
Τα BlackBerry έχουν τις ίδιες προειδοποιήσεις και προτείνεται από τις εγκύους και τους εφήβους να κρατούνε τη συσκευή σε απόσταση 25 χιλιοστών από το σώμα.

Πηγή: dailymail