Κατάρα η οικονομική κρίση και για την εκκλησία

  • Αναρτήθηκε: 21.4.12 -
Οι στενοί δεσμοί ανάμεσα σε κράτος και εκκλησίας μετατρέπονται από ευλογία των κληρικών σε κατάρα της φορτωμένης με χρέος κυβέρνησης. Η εκκλησία αγωνίζεται να βοηθήσει μέσα από το φιλανθρωπικό της έργο τους εξαθλιωμένους από την κυβέρνηση πολίτες.


Καθώς το κράτος κάνει τεράστιες περικοπές δαπανών, η συντηρητική εκκλησία αναζητάει νέες πηγές χρηματοδότησης. Η εκκλησία αγωνίζεται να κρατήσει ανοιχτά τα συσσίτια καθώς η ανεργία μαστίζει και η φτώχεια βαθαίνει.

"Τα ταμεία είναι άδεια και το σύστημα καταρρέει", είπε ο Ιγνάτιος Σταυρόπουλος, ένας εκσυγχρονισμένος ιερέας, ο οποίος έχει τη δικιά του σελίδα στο LinkedIn.

Σύμφωνα με ένα 60-χρονο, το κράτος συμφώνησε να καταβάλει τους μισθούς των ιερέων σε αντάλλαγμα με μιας μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 10.000 παπάδες πληρώνονται από το κράτος, επιβαρύνοντάς το με επιπλέον 190 εκ ευρώ το χρόνο.

Ο μισθός ενός ιερέα από το κράτος ανέρχεται πλέον στα 1.000 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί όταν αντικαθίσταται ένας στους 10, που συνταξιοδοτούνται ή πεθαίνουν. Αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα η εκκλησία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ένας ιερέας της Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει ότι είναι μύθος ότι η εκκλησία κατέχει τεράστια περιουσία. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η εκκλησία μεταβίβασε το 96% της περιουσίας της στο κράτος και το 2011 πλήρωσε 12,6 εκ. ευρώ σε φόρους. Ο ιερέας τόνισε ότι το κράτος μεταχειρίζεται την εκκλησία όπως κάθε άλλη μη κερδοσκοπική οργάνωση. Οι ιερείς δεν αντικαθίστανται και το ρόλο τους αναλαμβάνουν απλοί πολίτες χωρίς αμοιβή. Σε μικρά χωριά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα υποστηρίζει.

Η εκκλησία έχει ήδη περικόψει τα λειτουργικά της έξοδα για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος κοινωνικής εργασίας. Πέρυσι δαπάνησε περίπου 96 εκ. ευρώ στα 700 φιλανθρωπικά ιδρύματά της.

Πηγή: reuters