ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Η ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ


Στο έλεος των αιωρούμενων σωματιδίων παραμένει για 7η συνεχή μέρα η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τις τιμές να υπερβαίνουν τα όρια συναγερμού, και τους πολίτες να αναπνέουν το μολυσμένο αέρα της πόλης.


Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα βρέφη και παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα.



Η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Κωνσταντινή Σαμαρά τονίζει ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις, είναι επικίνδυνα. 


«Το πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη είναι παλιό και γι' αυτό το παρακολουθούμε συστηματικά και έχουμε κάνει χημικές αναλύσεις για να δούμε τη σύστασή τους. 
Εχει διαπιστωθεί ότι μεταξύ άλλων περιέχουν και καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων (π.χ. πετρέλαιο) και στερεών καυσίμων. 
Επίσης έχουμε βρει βαρέα μέταλλα με κυριότερο το κάδμιο, καθώς τα επίπεδα του μολύβδου έχουν μειωθεί από τότε που κυκλοφορούν κυρίως καταλυτικά αυτοκίνητα. Το Νοέμβριο, πάντοτε έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών, όμως αυτή τη φορά έχουμε ένα επεισόδιο που διαρκεί πάνω από έξι συνεχόμενες ημέρες. 
Το στοιχείο που αναφέρεται ότι έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις και εκτός κέντρου, είναι λογικό να συμβαίνει καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια διασκορπίζονται στην ευρύτερη περιοχή».



Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, χτες στις 11 το πρωί στο σταθμό του κέντρου (Εγνατία) μετρήθηκαν 175 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές της προηγούμενης ημέρας (Τρίτη 22 Νοεμβρίου) ήταν: 155 mg στην οδό Λαγκαδά, 144 mg στην οδό Εγνατία, 97 mg στην οδό 25ης Μαρτίου και 107 mg στο σταθμό Επταπυργίου.


Από τις επίσημες μετρήσεις το σοβαρό «επεισόδιο ρύπανσης» ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη με 102 μικρογραμμάρια μέση ημερήσια τιμή, και συνεχίστηκε την Παρασκευή με 125 για να φτάσει την Κυριακή και τη Δευτέρα πάνω από τα 170 μικρογραμμάρια ανά κ.μ.


Για την επιβολή έκτακτων μέτρων πρέπει επί πέντε ημέρες οι μετρήσεις να υπερβαίνουν τα 110 μικρογραμμάρια.


Ανεπισήμως και οι σταθμοί του Πανοράματος, της Καλαμαριάς και του Κορδελιού έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες πολύ υψηλές συγκεντρώσεις πάνω από τα 100 μικρογραμμάρια, χωρίς όμως να έχουν δημοσιοποιηθεί οι επίσημες μετρήσεις.


Πηγή: agelioforos



0 σχόλια: