ΕΡΕΥΝΑ UCL: ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

  • Αναρτήθηκε: 30.1.12 -
Μια πρόσφατη έρευνα του University College London έδειξε ότι 3 ώρες υπερωρίες την ημέρα μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.


Στην έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 2.000 μεσήλικες δημόσιοι υπάλληλοι και μελετήθηκαν για 6 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι οι τακτικές υπερωρίες σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη, με κινδύνους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους, με τη σωματική υγεία και το αλκοόλ. Επιπλέον στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι υπερωρίες αυξάνουν κατά 60% τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η κατάθλιψη τείνει να γίνει η κυρίαρχη αρρώστια στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν 11 ώρες την ημέρα ή περισσότερο, εμφανίζουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο μετά από 6 χρόνια.

Ο Paul Farmer, διευθύνων σύμβουλος ψυχικής υγείας, ανέφερε: "Το να αναγκάζεις τους υπαλλήλους να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες είναι μια ψεύτικη οικονομία, καθώς δεν είναι μόνο κουρασμένοι, αλλά και δυστυχισμένοι, με συνέπεια να γίνονται μη παραγωγικοί και να διατρέχουν φόβους εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων. Οι εργοδότες δε θα πρέπει να βλέπουν τους υπαλλήλους που έχουν κατάθλιψη ως αδύναμους, αλλά να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εργασιακό χώρο."

Πηγή: independent