Η Ελλάδα οδηγείται έξω από το ευρώ

  • Αναρτήθηκε: 9.8.12 -
Η υπομονή με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος για τη Γερμανία. Τα καλά νέα για την Ελλάδα είναι ότι δε θα χρεοκοπήσει, τουλάχιστον αυτό το μήνα. Παρόλο που η Αθήνα αντιμετωπίζει  την αποπληρωμή των ομολόγων του Αυγούστου


ύψους 3,2 δις ευρώ και γρήγορα εξαντλείται από μετρητά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδας να επιτρέψει την αύξηση του ποσού που μπορεί να δανείσει προς την κυβέρνηση. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα πρέπει να κρατήσει το κεφάλι της πάνω από το νερό, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση Σαμαρά συμφώνησε να προωθήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω μέτρων λιτότητας ύψους 11,5 δις, μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης κόπωσης  εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων. Επιπλέον υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι η Γερμανία χάνει γρήγορα την όρεξή της για την πληρωμή του λογαριασμού.

"Σύμφωνα με τις προβλέψεις μου, η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει το ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Για την Αθήνα ο καιρός έχει φτάσει", είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Markus Söder.

Η ετυμηγορία της ΤΡΟΙΚΑΣ είναι κρίσιμη διότι θα καθορίσει εάν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να αντλεί χρήματα από το πακέτο διάσωσης των 130 δις ευρώ, το οποίο κρατά σήμερα τη χώρα στη ζωή.  Ο Σαμαράς ζήτησε από την ΤΡΟΙΚΑ για δυο επιπλέον χρόνια παράτασης, ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων.

Η διεθνής υπομονή και ιδιαίτερα της Γερμανίας για μια τέτοια καθυστέρηση αρχίζει και περιορίζεται. Ωστόσο η Αθήνα υποσχέθηκε να προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που αποσκοπούν κυρίως στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και πρόσθετες περικοπές στο δημόσιο τομέα. Ο Söder από την πλευρά του φαίνεται να μη νοιάζεται, λέγοντας ότι "Οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα είναι σαν να ρίχνεις νερό στην έρημο. Μόνο οι Έλληνες θα πρέπει να κατηγορηθούν για τα προβλήματα της Ελλάδας και κανείς άλλος".

Πηγή: spiegel