Το Ρεύμα του Κόλπου εξασθενεί. Αυτό φροντίζει για το ήπιο κλίμα στη Δυτική Ευρώπη, φαίνεται όμως να απειλείται.

Στο δρόμο προς τα πάνω στον Ατλαντικό, το Ρεύμα του Κόλπου χωρίζει. Ένα τμήμα ρέει προς τη νότια Αφρική, ενώ το άλλο μέρος ρέει προς την Ευρώπη φέρνοντας ήπιες θερμοκρασίες και εδώ κρυώνει σταδιακά.
Το Ρεύμα του Κόλπου είναι μέρος ενός μεγάλου συστήματος ροής, το οποίο οδηγεί ζεστό νερό από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ προς τα βόρεια και δυτικά πέρα από τον Ατλαντικό, όπου ψύχεται και ρέει προς τα πίσω σε βαθύτερα στρώματα. Το ρεύμα λειτουργεί ως αντλία θερμότητας και συμβάλει στη διαμόρφωση του κλίματος σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Στη Νορβηγία, η θερμότητα κρατά τα φιορδ χωρίς πάγους, ενώ σε άλλο σημείο στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος μαίνονται παγωμένες καταιγίδες και χιονοθύελλες. Τώρα η "θερμοφόρα της Ευρώπης», βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως φαίνεται να έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK). Προφανώς, το Ρεύμα του Κόλπου εξασθενεί.

Το γεγονός αυτό οι εμπειρογνώμονες το έχουν συζητήσει προ πολλού και δεν είναι μυθοπλασία, δήλωσε το PIK τη Δευτέρα στο Πότσνταμ, αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες. "Τώρα έχουμε βρει ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό το ρεύμα Ατλαντικού έχει πράγματι επιβραδυνθεί κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, ειδικά από το 1970", είπε ο επικεφαλής συντάκτης Στέφαν Rahmstorf του ΡΙΚ.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, η εξασθένιση του συστήματος ροής είναι υπεύθυνη για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας. Κατά αυτόν τον τρόπο ρέουν τεράστια πρόσθετα ποσά γλυκού νερού προς το Βόρειο Ατλαντικό, το οποίο ανατρέπει την ωκεάνια κυκλοφορία. Οδηγείται λοιπόν σε διαφορές στη θερμοκρασία και τη συγκέντρωση άλατος του θαλασσινού νερού.

Με τη σταδιακή υπερθέρμανση του κλίματος, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό "Nature Climate Change». "Η απώλεια μάζας στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, προκαλεί όπως φαίνεται επιβράδυνση στο Ρεύμα του Κόλπου, και αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται", δήλωσε ο Jason Box από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας.

 Τεράστιες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί αποστασιοποιήθηκαν σαφώς από τα σενάρια καταστροφών, όπως τη χολιγουντιανή ταινία «The Day After Tomorrow", στην οποία η κατάρρευση του Ρεύματος του Κόλπου ενεργοποιεί μια καταστροφική εποχή των παγετώνων. Αυτό το σενάριο παραμένει πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Οι χερσαίες μάζες των ηπείρων θα εξακολουθήσουν να γίνονται περαιτέρω ζεστές με βραδύτερο ρυθμό.

Οι ερευνητές συμπληρώνουν επιπλέον, ότι η μείωση του Ρεύματος του Κόλπου θα έχει "τεράστιες συνέπειες" για τον άνθρωπο και το περιβάλλον,. Τα οικοσυστήματα των ωκεανών θα μπορούσαν να διαταραχθούν, πράγμα που θα έπληττε την αλιεία και τις συνθήκες διαβίωσης πολλών ανθρώπων κατά μήκος των ακτών.
Σχετικά θέματα :
Ήταν το θερμότερο έτος από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1880;


Αυτό το χειμώνα, ο πάγος της Αρκτικής έχει μέτρια αύξηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερος πάγος στο επερχόμενο Αρκτικό καλοκαίρι. Αρνητικό ρεκόρ των πάγων της Αρκτικής.
 

0 σχόλια: