Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν τελείωσε!

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χωρίς προοπτική και η ανταγωνιστικότητα καταρρέει δραματικά, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και εξηγεί..
Η Ευρωπαϊκή κρίση δεν πέρασε. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας καταρρέει δραματικά. Ότι δυο βόρειες χώρες είναι σε φθίνουσα πορεία, δείχνει, πόση καταστροφική συνέπεια έχει η κρίση.

Μια παραπλανητική ησυχία επικρατεί αυτόν το καιρό στην Ευρώπη, γιατί η κρίση χρέους δεν έχει ακόμα περάσει. Μόνο χάρη στα αμφιλεγόμενα μέτρα βοήθειας της Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν ηρεμήσει οι αγορές.

Όμως η εμπιστοσύνη αυτή, μπορεί γρήγορα να εξανεμιστεί ξανά. Για να σωθεί το ευρώ, η ΕΚΤ, διατηρώντας υπερβολικά χαμηλά τα επιτόκια, έχει δώσει χρόνο στις αδύναμες χώρες να κάνουν ότι είναι αναγκαίο να επιλύσουν τα προβλήματά τους.

Όπως δείχνει η μελέτη του κέντρου Ευρωπαϊκής πολιτικής (CEP), επωφελούνται οι χώρες της Ιρλανδίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Αυτές οι χώρες ακολουθούν επώδυνα μέτρα σταθεροποίησης και μεταρρύθμισης.

Η Ισπανία και Ιρλανδία έχουν επιτύχει να επιστρέψουν στις αγορές και η Πορτογαλία αν μπορούσε να κρατηθεί ακόμη ολίγο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να τα καταφέρει.

Διαρκής Μιζέρια στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Αυτές οι επιτυχημένες ιστορίες βρίσκονται σε ακραία αντίθεση στην συνεχή μιζέρια στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Στις δύο χώρες συζητούνται πολύ για μεταρρυθμίσεις. Όμως γίνονται λίγα η τίποτα. Η ανταγωνιστικότητα και των δυο χωρών πέφτει δραματικά. 
 
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χωρίς προοπτική κάτι το οποίο δεν θέλουν να ομολογήσουν οι κυβερνήτες των χωρών, λόγω των Ευρωπαϊκών εκλογών. Η Ιταλία επωφελείται του φθηνού χρήματος, σε επιπλέον αύξηση της κατανάλωσης, αντί να έχει σαν κύριο θέμα την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Ότι δυο βόρειες χώρες Φιλανδία και Βέλγιο για πρώτη φορά είναι σε φθίνουσα πορεία, δείχνει πόση καταστροφική συνέπεια έχει η χρονίζουσα κρίση χρέους. Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων παρασύρει επίσης χώρες σε μια υπερβολική κατανάλωση , οι οποίες παλαιότερα διατηρούσαν μια πιο μετρημένη οικονομική πολιτική.

Επίσης η Γερμανία έχει παραμελήσει εδώ και χρόνια τις επενδύσεις της. Διότι ο μεγάλος Συνασπισμός της κυβέρνησης παίρνει εν μέρει πίσω αυτό, που είχε εξαγγείλει για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Μαζί με αυτό λαμβάνει υπ όψιν την μεγάλη απώλεια στην ανταγωνιστικότητα. Αποδεικνύει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνεται πάλι το κακό παράδειγμα.

0 σχόλια: