Μια δοκιμή με νανοσωματιδία DNA θα μπορούσε να εξασφαλίσει αν το ελαιόλαδο σας είναι πραγματικά εξαιρετικό παρθένο. Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να ελέγξουν το λάδι για να δουν αν κάποια από τα συστατικά του έχουν αντικατασταθεί με φθηνότερα προϊόντα.
Μια νέα μέθοδος επισήμανσης ελαιόλαδου θα μπορούσε να αποτρέψει την απάτη στο σούπερ μάρκετ. Με τον όρο "σήμανση" δηλαδή λάδια με μοναδικές ετικέτες θα μπορούσε να είναι η λύση. Δηλαδή ανάμειξη υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου με μοναδική υπογραφή DNA. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να βεβαιώσουν ότι τα παραδοσιακά ελαιόλαδα και άλλα έλαια, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των συστατικών των καλλυντικών, παραμένουν αγνά.
Υπάρχει πραγματική ανάγκη για αυτές τις ετικέτες υψηλής τεχνολογίας. Μια μελέτη με επικεφαλής τον Edwin Frankel, πρώην καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Καλιφόρνιας, διαπίστωσε ότι το 69% του «εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που πωλείται στις ΗΠΑ δεν πληροί τις προδιαγραφές του όρου. Ενώ μερικά από αυτά τα προϊόντα είναι κατώτερης ποιότητας, θα μπορούσαν απλώς να χαρακτηριστούν χαμηλής ποιότητας, μερικά ήταν νοθευμένα με φθηνότερα φυτικά έλαια.
Θα μπορούσε να είναι η λύση ανάμειξη υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου με μοναδική υπογραφή DNA. Τα πακέτα του συνθετικού DNA, που αναπτύχθηκαν από τον καθηγητή της χημείας και της βιοτεχνολογίας στο ETH Zurich Robert Grass, επικαλύπτονται με πυρίτιο και συνδέονται με μικροσκοπικά κομμάτια σιδήρου. Το πυρίτιο τα καθιστά ελαστικά, έτσι ώστε όταν πέσουν σε λάδι και μπορεί να αλλάξουν την θερμοκρασία ή να εκτίθενται σε φως ή χημικές ουσίες. Και αφού ο σίδηρος μαγνητίζει τα πακέτα του DNA, οι ρυθμιστές αρχές μπορούν εύκολα να κάνουν έλεγχο χρησιμοποιώντας ένα μαγνήτη. «Η διαδικασία της τοποθέτησης ετικέτας θα πρέπει να κοστίζει μόνο περίπου 2 Σεντ ανά λίτρο προϊόντος», είπε ο Γκρας. Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να ελέγξουν το λάδι για να δουν αν κάποια από τα συστατικά του έχουν αντικατασταθεί με φθηνότερα προϊόντα.
Οι άνθρωποι θα τρώνε αυτά τα νανοσωματίδια στην σαλάτα τους; Ο Grass νομίζει ότι θα μπορούσε να γίνει. «Σωματίδια διοξειδίου του πυριτίου είναι παρόντα σε κέτσαπ και χυμό πορτοκαλιού και ο σίδηρος που χρησιμοποιείται είναι ένα εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων, είπε σε ένα δελτίο τύπου. «Εξάλλου αν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο, δεν έχετε ιδέα τι περιέχεται μέσα σε αυτό. Την προσθήκη των σωματιδίων δεν θα μπορείτε να την δείτε ποτέ ή να την αντιληφθείτε με την γεύση, θα μπορούσα να σας διαβεβαιώσω για την ασφάλεια των τροφίμων σας και την αξία τους» λέει.
Μια νέα μέθοδος επισήμανσης ελαιόλαδου θα μπορούσε να αποτρέψει την απάτη στο σούπερ μάρκετ. Με τον όρο "σήμανση" δηλαδή λάδια με μοναδικές ετικέτες θα μπορούσε να είναι η λύση. Δηλαδή ανάμειξη υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου με μοναδική υπογραφή DNA. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να βεβαιώσουν ότι τα παραδοσιακά ελαιόλαδα και άλλα έλαια, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των συστατικών των καλλυντικών, παραμένουν αγνά.
Υπάρχει πραγματική ανάγκη για αυτές τις ετικέτες υψηλής τεχνολογίας. Μια μελέτη με επικεφαλής τον Edwin Frankel, πρώην καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Καλιφόρνιας, διαπίστωσε ότι το 69% του «εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που πωλείται στις ΗΠΑ δεν πληροί τις προδιαγραφές του όρου. Ενώ μερικά από αυτά τα προϊόντα είναι κατώτερης ποιότητας, θα μπορούσαν απλώς να χαρακτηριστούν χαμηλής ποιότητας, μερικά ήταν νοθευμένα με φθηνότερα φυτικά έλαια.
Θα μπορούσε να είναι η λύση ανάμειξη υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου με μοναδική υπογραφή DNA. Τα πακέτα του συνθετικού DNA, που αναπτύχθηκαν από τον καθηγητή της χημείας και της βιοτεχνολογίας στο ETH Zurich Robert Grass, επικαλύπτονται με πυρίτιο και συνδέονται με μικροσκοπικά κομμάτια σιδήρου. Το πυρίτιο τα καθιστά ελαστικά, έτσι ώστε όταν πέσουν σε λάδι και μπορεί να αλλάξουν την θερμοκρασία ή να εκτίθενται σε φως ή χημικές ουσίες. Και αφού ο σίδηρος μαγνητίζει τα πακέτα του DNA, οι ρυθμιστές αρχές μπορούν εύκολα να κάνουν έλεγχο χρησιμοποιώντας ένα μαγνήτη. «Η διαδικασία της τοποθέτησης ετικέτας θα πρέπει να κοστίζει μόνο περίπου 2 Σεντ ανά λίτρο προϊόντος», είπε ο Γκρας. Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να ελέγξουν το λάδι για να δουν αν κάποια από τα συστατικά του έχουν αντικατασταθεί με φθηνότερα προϊόντα.
Οι άνθρωποι θα τρώνε αυτά τα νανοσωματίδια στην σαλάτα τους; Ο Grass νομίζει ότι θα μπορούσε να γίνει. «Σωματίδια διοξειδίου του πυριτίου είναι παρόντα σε κέτσαπ και χυμό πορτοκαλιού και ο σίδηρος που χρησιμοποιείται είναι ένα εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων, είπε σε ένα δελτίο τύπου. «Εξάλλου αν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο, δεν έχετε ιδέα τι περιέχεται μέσα σε αυτό. Την προσθήκη των σωματιδίων δεν θα μπορείτε να την δείτε ποτέ ή να την αντιληφθείτε με την γεύση, θα μπορούσα να σας διαβεβαιώσω για την ασφάλεια των τροφίμων σας και την αξία τους» λέει.
0 σχόλια: