Το Πεκίνο προσπαθεί να σταματήσει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου με ενέσεις ρευστότητας
δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι μετοχές εξακολουθούν να μειώνονται. Εν τω μεταξύ,
φοβούνται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι πλέον ο κύριος της κατάστασης.δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι μετοχές εξακολουθούν να μειώνονται. Εν τω μεταξύ,
Ακόμα, δεν θέλει να το παραδεχτεί η κυβέρνηση στο Πεκίνο. Ωστόσο, εξακολουθεί να προσκολλάται στον ελεγχόμενο καπιταλισμό. Αλλά ο ιστορικός σεισμός που συγκλόνισε την της Κίνα σε αυτές τις ημέρες και εβδομάδες, θα μπορούσε να είναι το τέλος της σχεδιασμένης οικονομίας, με την έως τώρα επιτυχημένη προσπάθεια λογικά, του Κομμουνιστικού Κόμματος, για να συγκρατήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η πίστη των ανθρώπων, ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά και για μόνιμη σταθεροποίηση εξασθενίζει. Ακόμη και οι οικονομολόγοι εξέφρασαν φόβους ότι η κατάρρευση του χρηματιστηρίου θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το στόχο της ανάπτυξης των επτά τοις εκατό.
Παραλληλισμοί με τη Μεγάλη οικονομική κάμψη.
Μετά το κλείσιμο της αγοράς, τη Δευτέρα, η ρυθμιστική αρχή τίτλων στη χώρα είχε συμφωνήσει για την απόκτηση μετοχών, προκειμένου να καθησυχάσει την αγορά και για την εξάλειψη των συστημικών κινδύνων. Ταυτόχρονα, οι αρχές ανακοίνωσαν την καταπολέμηση των «κακών» κερδοσκόπων. Την Τρίτη το πρωί, η κεντρική τράπεζα άντλησε 50 δισ γιουάν (περίπου 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ) στις αγορές, η οποία ήταν η ισχυρότερη ένεση ρευστότητας από τις αρχές Ιουλίου.
Αλλά οι παρεμβάσεις είχαν αρχικά μικρή επίδραση. Αμέσως μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης συνετρίβη ο δείκτης Shanghai Composite, στο πέντε τοις εκατό., ο οποίος ανέκαμψε ελαφριά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η αναταραχή στο χρηματιστήριο παρέμεινε.
Παρατηρητές της αγοράς υποστήριξαν ότι η εξέλιξη των τιμών στην Κίνα τους θυμίζει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Wall Street το 1929. «Δεν μπορεί κάποιος μόνιμα να χειραγωγεί την αγορά. Μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη επιβάλλουν τις τιμές», λέει ο Tom DeMark δηλώνοντας στο Bloomberg. Ο ιδρυτής της DeMark Analytics μπορεί να κοιτάξει πίσω για πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στην αγορά. Ο αναλυτής έχει αναπτύξει ένα σύστημα δεικτών, με την οποία μπορεί να προβλέψει τα σημεία καμπής στο χρόνο.
Η Κίνα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σαν δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη. Την ίδια στιγμή τα χρηματιστήρια στη Σαγκάη και Shenzhen έχουν εξελιχθεί στην δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.
Λίγο πριν από την πρόσφατη αναταραχή που έφερε όλες τις εταιρείες του χρηματιστηρίου στην Κίνα υπολογίζονταν περίπου στα δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η Κίνα ήταν ακόμα πολύ πίσω από την Wall Street του οποίου εταιρείες υπολογίζονται στα 24,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οποιαδήποτε κάμψη στην Κίνα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Πολιτικές παρεμβάσεις εξανεμίζονται γρήγορα
Έναυσμα για την πρόσφατη πώληση πανικού ήταν αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα και φόβοι ότι όσοι βρίσκονται στην εξουσία στο Πεκίνο δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές. Πρόσφατα, η Κεντρική Επιτροπή είχε αναγκαστεί να στηρίξει με έντονες παρεμβάσεις τις τιμές.
"Το μάθημα της κινεζικής χρηματιστηριακής φούσκας είναι ότι οι παρεμβάσεις για την υποστήριξη των τιμών έχουν μόνο μια βραχυπρόθεσμη επίδραση " σχολιάζουν οι αναλυτές σε έρευνα της Capital Economics. Οι κινεζικές τιμές των μετοχών είχαν διπλασιαστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μεταξύ άλλων λόγω της κυβέρνησης, που είχε ενθαρρύνει τους μικρούς επενδυτές για την αγορά μετοχών.
Ο χρηματιστικός σεισμός μετέφερε επίσης τις ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι η αναταραχή που προκαλείται από μείωση της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θα προκαλέσει μια σημαντική μείωση της ζήτησης για τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία. Σχεδόν επτά τοις εκατό των εγχώριων εξαγωγών πηγαίνουν στην Κίνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση για τα βιομηχανικά μέταλλα και το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου. Σαφές είναι τα πραγματικά προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία δεν προέρχονται από την Ελλάδα, αλλά από την Κίνα.
Το Πεκίνο φοβάται μια αδύναμη μεσαία τάξη
Η αναταραχή έρχονται για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας σε χειρότερη δυνατή στιγμή. Χάνει την αύρα σαν ένας παντοδύναμος διαχειριστής κρίσεων. Ακόμη και η δραστική πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων είχε πλήξει την εικόνα του κόμματος. Η αναδυόμενη μεσαία τάξη στις μεγάλες πόλεις είναι ένα από τα θύματα της κρίσης. Έχει επί πιστώσει δανειστεί και επενδύσει στα χρηματιστήρια.
Πολλοί ιδιώτες επενδυτές έχουν καταστραφεί. "Η Κίνα είναι πιθανώς μια από τις πιο κερδοσκοπικές αγορές στον κόσμο, όπου οι περισσότεροι επενδυτές έχουν επενδύσει με δανεικά", δήλωσε ο Chris Κωνσταντίνος, διευθυντής του διεθνούς διαχείρισης χαρτοφυλακίου στο Riverfront Investment Group, του οικονομικό ειδησεογραφικού καναλιού CNBC.
Είναι αυτή η μεσαία τάξη στην οποία η ηγεσία του κόμματος βασίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Ξεφεύγει ο εν λόγω πυλώνας, θα έχει μεγάλο παγκόσμιο αντίκτυπο. Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, γερμανικές εταιρείες έκαναν εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε όγκο 75 δισεκατομμύρια ευρώ για την Κίνα, ή περίπου 2,5 τοις εκατό της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Γερμανίας, με τάση ανόδου.
Η αδυναμία της Κίνας μεταφέρεται στις γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων που έχουν ήδη σημάδια μείωσης. Όλες οι εταιρείες θα ανακοινώσουν συρρίκνωση βάσει των τελευταίων στοιχείων για την ανάπτυξη. Αν η μεσαία τάξη στην Κίνα τώρα δεν έχει περισσότερα χρήματα για τα γερμανικά αυτοκίνητα, το χρηματιστηριακό κραχ στην Κίνα θα μπορούσε επίσης να είναι και μια οπισθοδρόμηση για τη γερμανική βιομηχανία.
0 σχόλια: