Στη Ρουάντα, περισσότερες από 150 χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τη χρήση των
υδροφθορανθράκων. Η σταδιακή εξάλειψη των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσία αποτελεί ένα ορόσημο στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος. Ανακοινώθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα Κιγκάλι για το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
υδροφθορανθράκων. Η σταδιακή εξάλειψη των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσία αποτελεί ένα ορόσημο στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος. Ανακοινώθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα Κιγκάλι για το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Η συμφωνία έχει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων που χρησιμοποιούνται στα ψυγεία και τα κλιματιστικά (HFC). Αυτές οι χημικές ουσίες είναι χωρίς χλώριο υποκατάστατα των CFC (χλωροφθορανθράκων)
"Η διεθνής κοινότητα έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να δράσει και πάλι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο Hendricks. Αν ο κόσμος διαχειρίζεται τώρα τη μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεων, η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να μειωθεί έως και μισό βαθμό Κελσίου.
Η συμφωνία σε συμφωνία Κιγκάλι περιέχει τη δήλωση ότι χρονικά θα ενταθούν οι υποχρεώσεις για τις βιομηχανικές και τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν την παραγωγή και την κατανάλωση των 17 υδροφθοράνθρακων (HFC). Ως εκ τούτου, η μείωση του 85 τοις εκατό για τις ανεπτυγμένες χώρες έχει χρονικό ορίζοντα το 2019-2047.Κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα λαμβάνουν οικονομική στήριξη από τις βιομηχανικές χώρες.
Κατά τη διάσκεψη στο Κιγκάλι είχε παρακολουθήσει επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. "Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε στο BBC. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε ότι αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. "Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για το κλίμα. Έχουμε πάρει το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση των ανακοινώσεων του Παρισιού τον περασμένο Δεκέμβριο ", δήλωσε ο Επίτροπος Κλιματικής Miguel Arias Cañete.
Νωρίτερα, πολλά κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη χρήση αέριων για τους εξαιρετικά επιζήμιους υδροφθοράνθρακες (HFC). Στο τέλος του Ιουλίου στη Βιέννη είχαν απαιτήσει από 25 χώρες μια αντίστοιχη βελτίωση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ σε μια κοινή δήλωση των εκπροσώπων τους. Τα HFCs είναι αέρια του θερμοκηπίου, είναι 100 έως 1000 φορές χειρότερα από ό, τι το διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά.
Για την προστασία της στιβάδας του όζοντος το 1987 σχεδόν 200 κράτη συμφώνησαν στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ σχετικά με την απαγόρευση των χλωροφθορανθράκων να χρησιμοποιούνται μαζικά ως προωθητικά για ψυκτικά ή αφρώδη υλικά.
Για αρκετά χρόνια, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα PFCs ως υποκατάστατα, παρά το γεγονός ότι δεν επιτίθενται σ το στρώμα του όζοντος, συμβάλουν όμως σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σε αντίθεση με τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου οι υδροφθοράνθρακες δεν απαντώνται στη φύση.
0 σχόλια: