Προειδοποιητική επιστολή από 15.000 ερευνητές για την προστασία του περιβάλλοντος.

ο Συνέδριο για το Κλίμα στη Βόννη .
Μια έκκληση αφύπνισης για περισσότερη προστασία του
περιβάλλοντος στην επιστημονική κοινότητα γίνεται viral: χιλιάδες ερευνητές την έχουν υπογράψει. Είναι η δεύτερη προειδοποίηση αυτού του είδους. Μετά την πρώτη, ανησυχητική αναφορά, οι περισσότεροι από αυτούς βλέπουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα".

Περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες, από 180 χώρες υπέγραψαν μια «προειδοποίηση για την ανθρωπότητα». "Αυτή είναι μια θεαματική απάντηση που δεν περίμενε κανείς", λέει ο συν-συγγραφέας Thomas Newsome του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Η έκκληση για πιο συνεπή προστασία του περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "BioScience" είναι η δεύτερη κοινή πρόσκληση της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας μετά από 25 χρόνια. Οι εμπειρογνώμονες κάνουν τον απολογισμό για την κατάσταση της γης.

Στην πρώτη έκκληση, 1700 επιστήμονες  συμπεριλαμβανομένων πολλών βραβευθέντων με Νόμπελ, περιέγραψαν εννέα εξαιρετικά πιεστικά ζητήματα όπως την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση των δασών και την απώλεια βιοποικιλότητας. Εκτός από τη σταθεροποίηση του στρώματος του όζοντος, οι άνθρωποι από τότε έχουν επιτύχει πολύ μικρή πρόοδο, γράφει ο οικολόγος και ο πρώτος συγγραφέας William Ripple του κρατικού πανεπιστημίου του Όρεγκον. "Ανησυχητικά είναι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα, έχουν όμως χειροτερεύσει."

Λιγότερο πόσιμο νερό, λιγότερα δάση

Η ομάδα συγγραφέων οκτώ ατόμων ανατρέχει σε δεδομένα από εθνικές αρχές και οργανισμούς. Οι κύριες τάσεις των τελευταίων 25 ετών: Η ανάπτυξη του πληθυσμού συνεχίζεται, ιδίως στις φτωχές περιοχές του κόσμου. Μέχρι το 2100, εκτιμούν οι ειδικοί, μεταξύ 9,6 και 12,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα ζουν στη Γη. Μετά θα ακολουθήσει το πρόβλημα της παροχής πόσιμου νερού. Από το 1992, το διαθέσιμο κατά κεφαλήν πόσιμο νερό μειώθηκε κατά περίπου το ένα τέταρτο. Προπαντός ως αποτέλεσμα των λιπασμάτων και των εισροών λαδιού αυξήθηκε ο αριθμός των ζωνών θανάτου με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο στους ωκεανούς κατά περίπου 75%. Τα αποθέματα πολλών ειδών ιχθύων απειλούνται, μεταξύ άλλων μέσω της υπεραλίευσης.

Επιπλέον, μεταξύ του 1990 και του 2015, εκριζώθηκαν πάνω από 120 εκατομμύρια εκτάρια δασών, μια έκταση περίπου του μεγέθους της Νότιας Αφρικής. Ο ρυθμός της εκχέρσωσης έχει επιβραδυνθεί, εξακολουθούν όμως να επηρεάζονται ως επί το πλείστον περισσότερο οι τροπικές χώρες. Οι εκτάσεις που έχουν αποδασωσεί χρησιμοποιούνται για τη γεωργία, αν και τα δάση είναι σημαντικά ως αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, για την ισορροπία του νερού και τη βιοποικιλότητα. Το τελευταίο είναι επίσης κακό: Από το 1992, ο αριθμός των θηλαστικών, των ερπετών, των αμφιβίων, των πτηνών και των ψαριών έπεσε κατά 29%. Ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή είναι οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ανθρωπότητας, παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 62%. Ο ετήσιος μέσος όρος των παγκόσμιων επιφανειακών θερμοκρασιών δείχνει τα 25 χρόνια, μια αύξηση 168%.

Λίγες οι θετικές εξελίξεις

Περιστασιακά, υπάρχουν επίσης πρόοδοι, είπε ο Ripple. Σε πολλές περιπτώσεις αποφεύγονται τώρα χημικές ουσίες που βλάπτουν τη στιβάδα του όζοντος. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται. Και σε περιοχές όπου τα κορίτσια και οι γυναίκες εκπαιδεύονται, το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται.

Για περισσότερες αλλαγές, απαιτείται ένα ευρύ κύμα δημόσιας πίεσης στην πολιτική, οι συντάκτες της προειδοποίησης είναι πεπεισμένοι. Ενδεχόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών, περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο προϊόντων άγριας πανίδας και χλωρίδας, το πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού και εκπαίδευσης και η προώθηση μιας διατροφής με βάση φυτά, της ανανεώσιμης ενέργειας και της βιώσιμης τεχνολογίας.

0 σχόλια: