ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 2001 - 2011 "ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΒΑΛΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ"

  • Αναρτήθηκε: 28.3.12 -
"Ποτέ δεν θα ξεχάσω την Τρίτη του Δεκέμβρη του 2001", είπε η δημοσιογράφος Carina Etchegaray.
Αυτή και η οικογένειά της είχαν αγοράσει ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος ΆιρεςΜέσα σε λίγες ώρες, η ελπίδα του να είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου είχε εξαφανιστεί στον αέρα στο λεπτόΑντιμέτωπη με μια αυξανόμενη οικονομική


κρίση, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ένα νέο διάταγμα για τον περιορισμό αναλήψεων ή μεταβιβάσεων στις τράπεζες στο ποσό των $ 250 160) την εβδομάδα.
Ο στόχος ήταν να σταματήσει ένα τρέξιμο στις τράπεζες.

Σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η κα Etchegaray και τα εκατομμύρια των συμπολιτών της, δεν ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση σε όλες τους τις οικονομίες.

Μακρές ουρές σχηματίζονταν στις τράπεζες σε όλη την Αργεντινή, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τα χρήματά τους.
Σύντομα η απογοήτευση μετατράπηκε σε οργή​​.
"Ήταν κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ πριν. Δεν ήξερες τι να κάνεις ή πού να πας να ρωτήσεις για τις αποταμιεύσεις σου, γιατί όλες οι τράπεζες έκλεισαν", λέει η κα. Etchegaray.

τυπούσαμε τις πόρτες τους και κανείς δεν απαντούσε."

Το διάταγμα, γνωστό ως "corralito» ή "ring fence", προκάλεσε τέτοια ανησυχία ώστε η εκλεγμένη κυβέρνηση να πέσει, και πολλοί φοβήθηκαν για την επιβίωση των πολιτικών θεσμών.

Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα. Έως τις 20 Δεκεμβρίου, περίπου 40 άνθρωποι είχαν πεθάνει σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

"Φθάνοντας σε αυτό 10 χρόνια μετά, έχω σκεφτεί για εκείνες τις στιγμές της έντασης, της αβεβαιότητας και της θλίψης", λέει η κα. Etchegaray.
"Θα έπρεπε να προχωρήσουμε στη ζωή, αλλά ήταν πολύ ανήσυχη εποχή."

"Όταν πήγαινες να αγοράσεις τροφή για τα παιδιά σουδιαπίστωνες ότι το σούπερ μάρκετ είχε λεηλατηθεί."
"Πολλοί άνθρωποι επλήγησαν, όπως και εκείνοι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν το δάνειό τους."


Όταν η κα Etchegaray είχε επενδύσει τα χρήματά της στην τράπεζα της Αργεντινής, το πέσο είχε σταθερή ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ για περίπου μια δεκαετίαΑλλά η αναταραχή του Δεκεμβρίου του 2001, η οποία είδε από τη χώρα να περνούν πέντε ηγέτες, έθεσε ένα τέλος σε αυτό.

Τον Ιανουάριο του 2002, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Eduardo Duhalde, επέτρεψε να κυκλοφορήσει το νόμισμα ελεύθερα στην αγορά, προκαλώντας μια μεγάλη υποτίμηση.
Εν μέσω της κρίσης, η Αργεντινή έπρεπε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των $ 141bn (141 δις).
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε πάνω από 40% μέχρι το τέλος του 2002.
Έτσι, όταν οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, το 2003, τα χρήματα τους άξιζαν πολύ λιγότερο.

"Είχα ένα ποσό σε μετρητά, το οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιούσα, για να αγοράσω ένα διαμέρισμα.  Όμως, τα χρήματα είχαν παγώσει στην τράπεζα και όταν τα πήρα τελικά πίσω ήταν ίσα-ίσα για να αγοράσω ένα αυτοκίνητο", λέει η κα. Etchegaray.
"Ήταν ευκαιρία για μας να έχουμε μια νέα ζωή για τα παιδιά μας. Και μέσα σε λίγα λεπτά, λόγω των πολιτικών αποφάσεων, χάσαμε αυτή την ευκαιρία."

Αλλά μέσα στον καταστροφολογικό σενάριο, κάποιοι άνθρωποι επωφελήθηκαν.

Η επιχειρηματίας Micaela Restano, είχε ένα μικρό ποσό κατάθεσης σε δολάρια ΗΠΑ, όταν η κατάρρευση άρχισε.
"Εγώ αντάλλαξα τα δολάρια μου στην τράπεζα, σε ένα πολύ καλό ρυθμό, με τους ανθρώπους που ήταν απελπισμένοι για να πάρουν ένα ξένο νόμισμα", λέει η κα. Restano.
Με περίπου $ 6.000, ήταν σε θέση να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειό της.

"Δεν έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή, καθώς ήταν πολύ τραυματική, για να βλέπατε πόσο απελπισμένοι ήταν οι άνθρωποι, αλλά ξέρω ότι πήρα κάτι θετικό από όλα αυτά."
"Μπορείτε να ήταν πραγματικά σκληρά, αλλά στη συνέχεια όλα παίρναν ξανά το δρόμο τους σαν να μην είχε συμβεί τίποτα."

Ο Domingo Cavallo, υπουργός οικονομίας εκείνης της περιόδου, είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδείνωσε την κρίσης με την παύση των δανείων, όπου η Αργεντινή χρειαζόταν για να πληρώσει το τεράστιο εξωτερικό της χρέος.
"Όταν βλέπω την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, μου θυμίζει την Αργεντινή το 2001. Αλλά ευτυχώς τα διεθνή χρηματοπιστωτικά όργανα έχουν πάρει το μάθημά τους και αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελλάδα", λέει.
"Η συμφορά του λαού της Αργεντινής τους έκανε να έχουν μια αλλαγή στη στάση τους."

Η Αργεντινή μπορεί να είναι ένα παράδειγμα, καλό και κακό, για εκείνους που παλεύουν με τα οικονομικά δεινά της Ευρώπης.

Αλλά για την Carina Etchegaray, το μάθημα που πήρε πριν από 10 χρόνια είναι σαφές.

Δεν κρατάει τα χρήματά της σε τράπεζες πια.

Πηγή: bbc