Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Αναρτήθηκε: 4.2.12 -
Διαβάστε τους τίτλους ειδήσεων από τον γερμανικό τύπο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.



Αποτυχημένοι σωτήρες. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την πικρή αλήθεια. Δύο χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο για την ελληνική κρίση είναι σαφές: Έτσι δεν μπορεί να σωθεί χώρα, έτσι βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο πουθενά. Το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε τη χώρα κατευθείαν στη φτώχεια και τη νομισματική ένωση σε αδιέξοδο. Όλοι φέρουν ευθύνη γι’ αυτήν την καταστροφή, ιδιαίτερη είναι ωστόσο η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προέταξε σκληρό τόνο και επέβαλε αργότερα, ότι θα έπρεπε να απαλλάξουν οι τράπεζες την Ελλάδα από ένα μεγάλο μέρος των χρεών της. Αυτό είναι γενικά σωστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έκανε το χάος μεγαλύτερο, καθώς εδώ και εβδομάδες διεξάγονταν πάνω από όλα διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, γεγονός που μπλόκαρε άλλες αποφάσεις και προκάλεσε γενικευμένη δυσθυμία.

Η Αθήνα οφείλει να κάνει λιγότερες περικοπές. Το ΔΝΤ εγκαταλείπει το σκληρό του πλάνο για την Ελλάδα και επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ θέλει να διορθώσει τη στρατηγική του. Θέλει να μεταφέρει το βάρος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζει μείωση των κατώτατων αμοιβών ή του επιδόματος αδείας. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα χρειάζονται και πάλι μία προοπτική.

Το ΔΝΤ θεωρεί πολύ υψηλούς τους μισθούς στην Ελλάδα. Στην ελληνική οικονομία οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα. Η προσαρμογή τους είναι κατά το ΔΝΤ σημαντικότερη και πρέπει να γίνει ταχύτερα από ό,τι η δημοσιονομική εξυγίανση.

Η Ελλάδα σταματά τις πληρωμές για 63.500 συνταξιούχους φαντάσματα. Η κρίση τους αποκάλυψε: Έλληνες συνταξιούχοι, οι οποίοι υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία σταματούν τώρα την κατάθεση στους λογαριασμούς 63.500 δήθεν συνταξιούχων. Το κράτος εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει έτσι έως και μισό δις ευρώ.

Η Ελλάδα έχει διαλυθεί εντελώς, βρίσκεται στον γκρεμό. Οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής.


FDP πολιτικός θέλει να μετονομαστεί η Ελλάδα. Κατά τη γνώμη του Γιώργου Χατζημαρκάκη, η Ελλάδα πάσχει από μια αρνητική εικόνα. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα και ένα νέο όνομα. Η Ελλάδα είναι για πολλούς στην Ευρώπη ένα χαλασμένο πολιτικό σύστημα. Ως μέρος μιας έντιμης νέας αρχής, το ελληνικό Σύνταγμα οφείλει να ξαναγραφεί.