Μια πραγματική ιστορία για τη ζούγκλα της γραφειοκρατίας

Σπύρος Πρίφτης
Η Ελληνική κυβέρνηση καυχιέται με τις μεταρρυθμίσεις της. Ο Σπύρος Πρίφτης όμως δεν παρατηρεί καμία από αυτές. Εδώ και τρία χρόνια του απαγορεύει η γραφειοκρατία να ανοίξει ένα κομμωτήριο. Προφυλάσσουν την οικονομία από τον ανταγωνισμό όπως στην Σοβιετική Ένωση.

Την επαγγελματική του πορεία άρχισε ο Σπύρος Πρίφτης από το Αχαράβη, από ένα μικρό χωριό στο νησί των διακοπών της Κέρκυρας. Το 2010 είχε τελειώσει τις σπουδές του. Το ότι η πορεία του θα τέλειωνε εκεί, ποτέ δεν το πίστεψε. Περισσότερα από τρία χρόνια η ελληνική γραφειοκρατία τον καθυστερεί. Του απαγορεύουν να ασχοληθεί με το επάγγελμα του, το οποίο έχει μάθει. Ο Σπύρος Πρίφτης δεν πρόκειται να ανοίξει μία τράπεζα ή μια καρδιολογική κλινική αλλά ένα κομμωτήριο.

Βασικά η διοίκηση έπρεπε να χαίρεται, ότι ο Σπύρος Πρίφτης μέσα στην κρίση, θέλει να ανοίξει ένα νέο μαγαζί. Από το 2008 η Ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν 25%. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, Στους νέους κάτω των 25 ετών είναι μάλιστα το ποσοστό περίπου 59%. Ωστόσο για τους γραφειοκράτες, το όνειρο του για να αποκτήσει ένα δικό του μαγαζί, είναι για αυτούς μια απειλή.

Ο Πρίφτης είχε φοιτήσει σε μια ιδιωτική σχολή στην Αθήνα. Οι Αρχές δεν αναγνωρίζουν Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα απολυτήρια τους. Τελικά θέλουν τα κρατικά ιδρύματα να μην έχουν ανταγωνισμό. Δυο χρόνια επαγγελματική εμπειρία χρειάζεται ένας κομμωτής να επιδείξει, προτού ανοίξει ένα δικό του κομμωτήριο. Από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση άλλαξε κάτι. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για αυτούς, που αποφοίτησαν από Δημόσια Σχολή.

"Πραγματική απελευθέρωση δεν θα υπάρξει ποτέ"

Ο Σπύρος Πρίφτης είναι μόνο μία περίπτωση από τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων. Η ανατριχιαστική του ιστορία δείχνει την έκταση της ελληνικής αδιαφορίας. "Όταν πρόκειται για την ιδιωτική εκπαίδευση, έχει η Ελλάδα νόμους όπως η Σοβιετική Ένωση. Μια πραγματική απελευθέρωση δεν θα υπάρξει ποτέ σε αυτή τη χώρα", λέει ο Πρίφτης. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει τίποτα για να το σταματήσει."

Με την άδεια του κράτους εισέπρατταν λεφτά.

Πεθαμένοι εισέπρατταν την σύνταξη, δήθεν τυφλοί και άτομα με ειδικές ανάγκες αποκτούσαν με δόλο επιδόματα. Το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα είναι πλούσιο σε αδικίες, που κραυγάζουν για μεταρρύθμιση. Ο Σπύρος Πρίφτης αγωνίζεται εναντίων των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων". Αυτά είναι εκατό επαγγέλματα στα οποία το κράτος έβαζε εμπόδια για να παρεμποδίσει την είσοδο. Σε αυτούς ανήκουν αρχιτέκτονες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι αλλά επίσης ταξιτζήδες και μεταφορείς. Οι αρχές καθόριζαν ταρίφες, χορηγούσαν άδειες, προβλέποντας αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης. Τα πάντα εξυπηρετούσαν ένα σκοπό: να δημιουργήσουν προσοδοφόρα καρτέλ με τεχνητά κέρδη και να αποκλείσουν κάθε ανεπιθύμητο ανταγωνισμό.

Πριν μερικά χρόνια χωρίς την άδεια μεταφοράς κανένας δεν μπορούσε να μεταφέρει κάτι. Ιδιώτες δεν μπορούσαν να νοικιάσουν ένα μεγάλο φορτηγό. Εάν ήθελε να μεταφέρει κάποιος έπιπλα από το ΙΚΕΑ στο σπίτι του ή να μετακομίσει θα έπρεπε να το αναθέσει σε μια εταιρεία. Από τη δεκαετία του '70, δεν είχε χορηγηθεί καμία νέα άδεια. Είχαν ως εκ τούτου κληροδοτηθεί σαν οικογενειακά κειμήλια. Διαπραγματευόντουσαν σαν χρεόγραφα. Μέχρι έως 300.000 ευρώ πωλούσαν οι οδηγοί, που ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν, την άδεια του κράτους. Για πολλούς μεταφορείς, τα χρήματα, που εισπράχθηκαν αντικατέστησαν μια επί πλέον σύνταξη γήρατος.

Χαμένοι στην ζούγκλα της γραφειοκρατίας.

Η κατάργηση αυτών των κλειστών επαγγελμάτων είναι εδώ και καιρό ένα από τα κεντρικά αιτήματα των διεθνών πιστωτών στην Ελλάδα. Μόνο υπό την πίεση της τρόικας, η βουλή με το ζόρι, ενέκρινε δύο νόμους. Τα υπουργεία εξέδωσαν επίσης για κάθε επάγγελμα αμέτρητα διοικητικά διατάγματα. Ο Υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας καυχήθηκε πέρυσι, σχεδόν ότι τα τρία τέταρτα των κλειστών επαγγελμάτων είχαν απελευθερωθεί.

Συχνά τα εμπόδια έχουν μειωθεί αλλά δεν καταργηθήκαν εντελώς. Από το 2010, μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει αίτηση για άδεια φορτηγού στην Ελλάδα. Από τότε, σύμφωνα με το Bloomberg μόλις 63 νέες άδειες χορηγήθηκαν. Όμως επιπλέον, αποκλείστηκαν σημαντικά επαγγέλματα. Υπάρχουν μεταβατικοί περίοδοι. Στην ζούγκλα των γραφειοκρατικών κανόνων, μπορεί να βρει κάποιος περαιτέρω επαρκείς λόγους για να περιορίσει την πρόσβαση, όπως δείχνει η τύχη του Σπύρου Πρίφτη.

"Αυτό δεν είναι επαρκές σε κάθε περίπτωση. Η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα επαγγέλματα της πιο γρήγορα", είπε ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας."Το κράτος πρέπει να βρει μια λύση, πώς να αποζημιώσει τους πληγέντες των δικαιούχων σύνταξης για την απώλεια που προκλήθηκε σε αυτούς. Αλλιώς θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει αυτές τις μεταρρυθμίσεις."

Οι επίτροποι της ΕΕ είναι ανίσχυροι

Ο Σπύρος Πρίφτης δεν μπορεί να αγοράσει την άδεια για να ανοίξει το κομμωτήριο. Το κράτος θα πρέπει να κάνει μόνο ένα πράγμα για τον τερματισμό οδύσσειάς του. Να αναγνωρίσει το πτυχίο του. Μέχρι τότε πρέπει να παραμείνει άνεργος. Το χωριό του της Αχαράβης έχει 800 κατοίκους, η κοντινότερη πόλη είναι χιλιόμετρα μακριά. Για ένα κομμάτι ψωμί δεν θέλει να δουλέψει δύο χρόνια και περισσότερο ως βοηθός σε άλλο κομμωτήριο.

Αντ' αυτού προσπάθησε να πάρει βοήθεια από ανώτερη αρχή. Έγραψε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης ο Πρίφτης παραπονέθηκε στο Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, τον αρμόδιο για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Michel Barnier. "Έχω χάσει την αίσθηση σε πόσους ξένους αξιωματούχους, έχω απευθυνθεί για την περίπτωση μου," είπε ο Πρίφτης.

Κάποιος έλεγξε το αίτημά του. Ο Barnier έγραψε το Νοέμβριο στην απάντησή του Πρίφτη, στην οποία ήταν παρούσα η n-tv.de. Η περίπτωσή του αφορά το ζήτημα, του τι είδους αποδεικτικά στοιχεία είναι αναγκαία για την πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα. Αυτό είναι πρωτίστως μια τοπική υπόθεση μέλους της Ε.Ε. Ωστόσο, η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της αξιολόγησης, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στο επάγγελμα, ιδιαίτερα μέσω μιας πιο διαφανούς κανονιστικού πλαισίου στα κράτη μέλη.

Επίσης έγραψε, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Υγείας, του οποίου οι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για την έγκριση στα κομμωτήρια. Για μια ικανοποιητική απάντηση περιμένει ο Σπύρος Πρίφτης μέχρι σήμερα.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/5/14 7:07 μ.μ.

    Εχετε δικιο¨δημοκρατια και ο καθενας κανει οτι θελει οποτε θελει και οπως τον βολευει .Ας συνεχιστη η ΕΛΛΑΔΑ του οτι δηλωνεις εισαι. Εχετε αποψη για το παρεχωμενο επιπεδο εκπαιδευσης των ιδιωτικων εργαστηριων ,εχετε την αποψη ι οτι οποιος τελειωνει ενα ιδιωτικο εργαστηριο μπορει να εξασκηση ενα επαγγελμα .Ο τροπος που αναφερεσται για την κομμωτικη ειναι απαξιωτικος με τον ιδιο τροπο μπορω και εγω να αναφερθω και για εσας .Γραφετε για ενα θεμα χωρις να ερευνηετε και χωρις να ειστε σε θεση να εχετε γνωμη και αποψη.Εσεις θα θελατε να δινει αδεια το κρατος σε κοπιον σε ενα τομεα που εχει να κανει με την Δημοσια Υγεια επειδη πηρε ενα χαρτι απο καπου ,αδεια να οδηγει λεωφορειο ενας που πηρε χθες αδεια οδηγησης αεροπλανο σε ενα νεο πιλοτο ,δικηγορο που δεν ειδε δικαστικη αιθουσα γιατρο που δεν ειδε αιμα . Αυτη ττην Ελλαδα της δημοκρατιας θελετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/11/14 7:39 μ.μ.

    πως φαινεται οτι εισαι υπερ του μονοπωλιου, τον συντεχνιών, και τον διαφορον συλλογων οπως π χ κουρεον κομμωτον, ολα αυτα τα συνδικατα εναντιώνονται στο ανοιγμα τον επαγγελματον,για τα δικα τους συμφεροντα! η ιδιωτικη εκπαιδευση οπως τα ΕΕΣ σε ολη την Ευρωπη ειναι ελευθερη και αναγνωρισμενη! μονο στην Ελλαδα δεν ειναι! Μαλλον θα εισαι υπερ του κομμουνισμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή