Έλληνες geeks αναζητούν hi-tec τεχνολογία

  • Αναρτήθηκε: 21.3.12 -
Μια ομάδα επιχειρήσεων πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.


Ο κος Λεόντιος Σταμπουλίδης, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες αυτές τις μέρες, πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση αρχίζει να γίνεται μια εμμονή και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. "Πρέπει να αγωνιστούμε για τρεις γενιές. Παλεύουμε για μας και για τα παιδιά μας. Δε θέλουμε παρατήσουμε τη χώρα στην κατάρρευση. Πρέπει να παλέψουμε και για τους γονείς μας, επειδή οι συντάξεις ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από την κρίση".

 Ο κος Σταμπούλης και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης, Κεχαγιάς, επιμένουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια της ανάκαμψης της χώρας. Οι δύο επιχειρηματίες συναντήθηκαν κατά την ολοκλήρωση των διδακτορικών τους, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ίδρυσαν μια εταιρία με επωνυμία Constelex πριν λίγα χρόνια.

Η εταιρία ασχολείται με ενισχυτές φωτός στα δίκτυα οπτικών ινών και βρίσκουν εφαρμογές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της αεροδιαστημικής και της ιατρικής. Και οι δύο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες τους για να αναζητήσουν αλλού δουλειά, αλλά όπως και πολλοί από τους φίλους τους, δεν έφυγαν από την Ελλάδα.

Ο κος Κεχαγιάς δήλωσε ότι "Θέλαμε να κατασκευάσουμε κάτι στη χώρα μας και στη συνέχεια να προσφέρουμε, όπως νέες θέσεις εργασίας και νέα προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό".

Ο Βασίλειος Μάκιος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και γενικός διευθυντής της Coralia (ελληνική τεχνολογία Clusters Initiative), έφυγε από την Ελλάδα το 1960 για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Γερμανία. Για χρόνια μετά δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 1978. Ο χρόνος που πέρασε στη Βόρεια Αμερική τον έπεισε να ασχοληθεί επιχειρηματικά με την τεχνολογία στην Ελλάδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν έστειλε πάνω από 600 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, με την ελπίδα να ξαναγυρίσουν πίσω και να φέρουν καινούριες ιδέες σχετικά με την τεχνολογία.

Ο ίδιος έβλεπε τις νέες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας να αποτυγχάνουν, λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων, είτε λόγω κακών επιχειρηματικών σχεδίων, είτε λόγω αποτυχίας να πατεντάρουν κάποια ιδέα. Έτσι το 2006 συνεργάστηκε με άλλους 2 Έλληνες στα εργαστήρια της Bell, ζητώντας χρηματικούς πόρους από την ελληνική κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκινήσουν την Coralia.

Η ιδέα ήταν αρκετά απλή. Ενώνοντας ομάδες συμπληρωματικών επιχειρήσεων στο ίδιο κτίριο, σε φάση εκκίνησης, θα τροφοδοτούσε ο ένας τον άλλο με ιδέες για ανάπτυξη νέων ιδεών και νέων προϊόντων. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 60 επιχειρήσεις και 30 Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και είναι υπεύθυνοι για εξαγωγές της τάξεως παραπάνω των 260 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: bbc