Οι παγετώνες που τήκονται απορροφούν διοξείδιο του άνθρακος CO2;

Λιωμένο νερό από πάγους στην Ισλανδία

Η υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει τους
παγετώνες σε όλο τον κόσμο. Η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακος CO2. Τώρα, οι ερευνητές στην Αρκτική διαπιστώνουν ότι το νερό που λιώνει από τους παγετώνες συνδέεται προφανώς πολύ περισσότερο με το διοξείδιο του άνθρακος και μάλιστα ακόμα περισσότερο από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Οι παγετώνες τήκονται παγκοσμίως τελευταία με ταχύτητα ρεκόρ. Κάθε χρόνο περίπου 335 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάνονται. Η Ισλανδία δήλωσε επισήμως τον πρώτο παγετώνα «νεκρό». Η αλλαγή του κλίματος θεωρείται ως η κύρια αιτία του λιώσιμο των πάγων. Tα αέρια θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) έχουν ήδη αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,53 βαθμούς σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή, όπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση της IPCC στις αρχές Αυγούστου.

Η Αρκτική θερμαίνεται ιδιαίτερα σκληρά, δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Αλλά αυτό ακριβώς που μια ερευνητική ομάδα από τον Καναδά έχει κάνει μια εκπληκτική ανακάλυψη: Τα νερά των αρκτικών παγετώνων απορροφούν σημαντικές ποσότητες CO2, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στα "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών".

Το CO2 έχει την ιδιότητα ότι μπορεί εύκολα να διεισδύσει στην επιφάνεια του νερού. Σε ποτάμια, λίμνες και λίμνες, όμως, αυτό συμβαίνει συνήθως σε μια κατεύθυνση από το νερό στον αέρα. Επειδή θεωρούνται πηγές διοξειδίου του άνθρακα, διότι σε αυτά τα ζωντανά πράγματα επεξεργάζονται οργανικά υλικά και συνεπώς εκπέμπουν CO2. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα νερά είναι ήδη κορεσμένα με CO2 και δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν νέα.

.Η Αρκτική θερμαίνεται ιδιαίτερα σκληρά - δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Αλλά αυτό ακριβώς που μια ερευνητική ομάδα από τον Καναδά έχει κάνει μια εκπληκτική ανακάλυψη: Τα νερά των αρκτικών παγετώνων απορροφούν σημαντικές ποσότητες CO2, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στα "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών".

Το CO2 έχει την ιδιότητα ότι μπορεί εύκολα να διεισδύσει στην επιφάνεια του νερού. Σε ποτάμια, λίμνες και λίμνες, όμως, αυτό συμβαίνει συνήθως σε μια κατεύθυνση, από το νερό στον αέρα. Επειδή θεωρούνται πηγές διοξειδίου του άνθρακα οι ζωντανοί οργανισμοί, που ζουν σε αυτά, επεξεργάζονται οργανικά υλικά και συνεπώς εκπέμπουν CO2. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα νερά είναι ήδη κορεσμένα με CO2 και δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν νέα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι ροές των λιωμένων υδάτων καθίστανται κανονικές και μέχρι τώρα παραμένουν οι άγνωστες ουσίες απορρόφησης του CO2. Ο St. Pierre και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της ζεστής εποχής του 2015, τα ποτάμια τα μελέτησαν και ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφηκε διπλάσια ποσότητα CO2 από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Σε μερικές μέρες ήταν ακόμα 40 φορές. Ωστόσο, με τα 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, το δάσος του Αμαζονίου είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από τη λεκάνη που ερευνήθηκε στο βόρειο Καναδά.

Έτσι, εάν απορροφήσουν ποσότητα CO2, μπορούν οι παγετώνες να σταματήσουν την αλλαγή του κλίματος; Όχι, επειδή η ικανότητά τους να απορροφήσουν το CO2 δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές CO2. Και από την άλλη μεριά, όλοι οι παγετώνες τελικά θα λιώσουν και το ίδιο συμβαίνει και με την απορρόφηση του CO2.

0 σχόλια: