Ενώ η άμεση οικονομική κρίση, που μάστιζε την Ευρώπη από το 2010 "έχει τελειώσει," εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση, που έχει διχάσει την Ευρώπη μεταξύ πιστωτών και οφειλετών χωρών. Ο Σόρος, δήλωσε στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο σήμερα. Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες έχουν ενθαρρυνθεί να περάσουν τεστ αντοχής, αντί να δώσουν ώθηση στην οικονομία, παρέχοντας κεφάλαια στις επιχειρήσεις.
Η Ευρώπη "μπορεί να μην επιβιώσει 25 χρόνια στασιμότητας", δήλωσε ο Σόρος σε συνέντευξη με την Francine Lacqua. "Θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω με την ολοκλήρωση. Θα πρέπει να λυθεί το τραπεζικό πρόβλημα".
Ο Σόρος, του οποίου η hedge-fund εταιρεία του, κέρδισε περίπου 20 τοις εκατό ετησίως κατά μέσο όρο από το 1969 έως 2011, υπήρξε ένας σταθερός επικριτής, για το πώς η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, στην κορύφωση της κρίσης σχεδίασε τις περικοπές των προϋπολογισμών και το επέβαλλε στις υπερχρεωμένες χώρες όπως στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Ανέφερε ότι απαιτούνται πιο «ριζοσπαστικές» πολιτικές για να αποφευχθεί μια "μακρά περίοδο" στασιμότητας.
Τα επιτόκια πέφτουν
Οι επενδυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης έχει μειωθεί, με τη μέση απόδοση μέχρι τη λήξη των ομολόγων από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία σε 2,4 τοις εκατό χθες, το χαμηλότερο στην ιστορία της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τους δείκτες της Τράπεζας America Merrill Lynch. Αυτό είναι κάτω από το 9,5 τοις εκατό του 2011.
"Οι Ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές είναι πολύ πιεσμένες, καθιστώντας τις ελκυστικές έτοιμες για επένδυση", είπε ο Σόρος. Ακόμα, είπε ότι πρόκειται να είναι μια «πολύ δύσκολη χρονιά» για τους δανειστές που προσπαθούν να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους για να περάσει το τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε.
Η ΕΚΤ θα αναλύσει τους δανειστές του τρέχοντος έτους για να προσδιοριστεί κατά πόσον θα μπορούσαν να επιβιώσουν μια οικονομική κρίση. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να πείσει τους επενδυτές ότι ο έλεγχος των τραπεζών είναι πλήρης και αξιόπιστος.
Η κρίσης της Ουκρανίας
Ο Σόρος είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα «εγερτήριο σάλπισμα» για την Ευρώπη, επειδή η πολιτική αναταραχή της χώρας, πηγάζει εν μέρει από τα προβλήματα, που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε «πάρα πολλά» από την Ουκρανία και πρόσφερε "πολύ λίγα", καθώς η χώρα προσπάθησε να συμμετάσχει στο πολιτικό μπλοκ. Αυτό επέτρεψε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να καλύψει το κενό και να αποκτήσει δύναμη στην Ουκρανία.
"Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τη δική της ευρωπαϊκή της ταυτότητα", δήλωσε ο Σόρος. "Ελπίζω ότι η Ευρώπη περνά αυτό το τεστ στην Ουκρανία."
Ο Σόρος , ο οποίος κέρδισε $1.000.000.000 όταν στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992 , πρόσθεσε, ότι για το Βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ θα ήταν "καταστροφή", επειδή θα κόστιζε θέσεις εργασίας στην χώρα.
Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τροφοδοτηθεί από τις πολυεθνικές εταιρείες που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες στην Ευρώπη, γι 'αυτό θα ήταν "αυτοκτονία" αν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.
0 σχόλια: