Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα. Είναι καιρός, που οι σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει για την διάσωση της χώρας διάφορα λάθη, γράφει η γερμανική Die Welt..
Εδώ και ενάμιση χρόνο η ελληνική κυβέρνηση παίζει αυτό το παιχνίδι: Αφήνει την Τρόικα των δανειστών να έρθει, τους αφήνει να ελέγξουν τα βιβλία και να διαπιστώσει, ότι οι συμφωνίες για οικονομικά μέτρα και αναδιάρθρωση πάλι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως, έτσι ξαναφεύγουν οι ελεγκτές άπρακτοι.
Είναι καιρός, που το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ρυθμίσουν τις σχέσεις τους άμεσα με την Ελλάδα. Στα τελευταία τέσσερα χρόνια, που πέρασαν από την διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία, έχει κάνει η κυβέρνηση της Αθήνας διάφορα λάθη.
Το πρώτο λάθος είναι ότι πιστεύουν, ότι η τρόικα είναι ο διαπραγματευτής. Όχι. Η κυβέρνηση ανέλαβε μια συνεργασία με τους Ευροεταίρους. Τις έδωσε την δυνατότητα, να διατηρήσει το προβληματικό κρατικό Δημόσιο για να μην καταρρεύσει. Αυτή ήταν μια αλληλέγγυα πράξη από τις χώρες του ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε κάποτε οι δανειστές να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.
Ακόμη έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους
Η δουλειά της τρόικα είναι να ελέγχει την Ελλάδα. Είναι υπεύθυνη απέναντι στα κράτη μέλη, τα οποία ανέλαβαν το ρίσκο. Με αυτό λοιπόν είναι επαρκώς νομιμοποιημένη η τρόικα να απαιτήσει να παρθούν οικονομικά μέτρα και να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ώστε το Ελληνικό κράτος να είναι πάλι λειτουργικό.
Το δεύτερο λάθος των Ελλήνων είναι πιθανόν, ότι το αίτημα τους σε μια νέα βοήθεια θα μπορούσε να ικανοποιηθεί χωρίς ανταλλάγματα. Τα κυβερνητικά κόμματα βρίσκονται υπό πίεση από δεξιά και αριστερά και επιθυμούν κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι οι εξτρεμιστές στις επερχόμενες εκλογές θα ισχυροποιηθούν.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κάνουν καλό οι κλόουν και οι λαϊκιστές σε μεγάλο βαθμό. Οι εταίροι της ΕΕ έχουν να δώσουν και αυτοί το δικό τους εκλογικό αγώνα. Γενναιόδωρες δωρεές προς Αθήνα είναι εκτός τόπου και δεν πρέπει να αναμένονται.
'Ένα τρίτο που παραγνωρίζει η κυβέρνηση είναι: Έχει κάνει πολλά και πέτυχε πολλά , αύξησε την φορολογική δικαιοσύνη, έκανε δραστική μείωση δαπανών και άρχισε τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι δυνατότητες της εκμετάλλευσης των κοινωνικών συστημάτων, είτε σε μορφή απάτης είτε παραβλέποντας την κατάχρηση έχει μειωθεί. Η Κρατική Διοίκηση προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, άλλα όλα σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ήταν μακρύς ο δρόμος και κουραστικός. Αλλά όμως άλλο τόσο έχει ακόμα μπροστά της.
0 σχόλια: