O κόσμος γίνεται όλο και θερμότερος, αναφέρει μια έκθεση για το κλίμα της γης

O κόσμος γίνεται όλο και θερμότερος, αναφέρει μια έκθεση για το κλίμα της γης. Ο πάγος λιώνει, καθιστώντας το 2013 ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί, δήλωσαν διεθνείς
επιστήμονες. Η ετήσια έκθεση του κλίματος το 2013 είναι μια ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και καιρικών φαινομένων κατά το παρελθόν έτος, που καταρτίζεται από 425 επιστήμονες από 57 χώρες.

 Η έκθεση εξετάζει βασικές μεταβλητές του κλίματος, σαν ένας γιατρός που ελέγχει ται ζωτικά σημεία ενός ατόμου σε ένα ετήσιο τσεκ-απ, δήλωσε ο Tom Karl, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας Διοίκησης Εθνικό κέντρο κλιματικών δεδομένων.

 Ενώ Karl αρνήθηκε να δώσει μια διάγνωση για τον πλανήτη, είπε ότι η έκθεση παρουσιάζει κάποιες εκπλήξεις, αλλά μια συνεχιζόμενη τάση και συνεχίζει το μοτίβο του πλανήτη που εξελίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες.

«Αν θέλουμε να κάνουμε μια σύγκριση του κλίματος με την ανθρώπινη υγεία, π.χ. εξετάζοντας το σωματικό βάρος μας, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος, συνεχίζουμε όμως να βλέπουμε τους εαυτούς μας να βάζουν περισσότερο βάρος από χρόνο σε χρόνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Karl.

"Η κατάσταση του κλίματος του πλανήτη αλλάζει πιο γρήγορα στο σημερινό κόσμο από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή στο σύγχρονο πολιτισμό."

 Οι Παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο ήταν οι θερμότερες, που δείχνουν ότι το 2013 κατατάσσεται μεταξύ του δεύτερου και του έκτου όλων των εποχών θερμότητας, διαπίστωσε η έκθεση.

«Η Αυστραλία παρατήρησε τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, ενώ η Αργεντινή είχε δεύτερη θερμότερη και η Νέα Ζηλανδία την τρίτη θερμότερη,» αναφέρει η έκθεση.

 Οι επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας αυξήθηκαν επίσης, καθιστώντας το τελευταίο έτος μεταξύ των 10 θερμότερων που έχουν καταγραφεί.

  Η Αρκτική-Ανταρκτική αποτελούν ένα αίνιγμα. 

Στην Αρκτική σημειώθηκε η έβδομη θερμότερη χρονιά της από τότε που ξεκίνησαν οι εγγραφές παρατηρήσεων στις αρχές του 1900.

Η κάλυψη πάγου στην Αρκτική θάλασσα ήταν η έκτη χαμηλότερη, δεδομένου ότι οι δορυφορικές παρατηρήσεις άρχισαν το 1979.

Εν τω μεταξύ, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα κατά το τέλος του χειμώνα, όταν ήταν στο μέγιστο της, περίπου μία έως δύο τοις εκατό αύξηση ανά δεκαετία.

"Αυτό είναι ένα αίνιγμα για τους οποίους η παγοκάλυψη της Αρκτικής συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο από ό, τι στην Ανταρκτική," είπε ο James Renwick, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας στο Victoria University of Wellington, Νέα Ζηλανδία.

"Μας αρέσουν οι ερωτήσεις όπως αυτή, διότι δημιουργεί πιο σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν."

Ο Renwick δήλωσε ότι η αύξηση σχετίζεται με τη θάλασσα πάγου στην Ανταρκτική, όχι με τη μάζα πάγου στην ήπειρο, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο πρόσφατης μελέτης, που διαπίστωσε ότι η απώλεια πάγου στη Δυτική Ανταρκτική μπορεί να είναι ασταμάτητη.

Νέο ρεκόρ 

«Εν τω μεταξύ, το μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων «συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του 2013, και πάλι φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά τις τιμές,» αναφέρει η έκθεση.

Για πρώτη φορά, η καθημερινή συγκέντρωση του C02 στην ατμόσφαιρα ξεπέρασαν τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), όπως μετράται από το παρατηρητήριο Mauna Loa στη Χαβάη, ένα χρόνο μετά την παρατήρηση θέσεων στην Αρκτική, παρατηρήθηκε C02 στα 400 ppm την άνοιξη του 2012.

Κατά μέσο όρο, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανέβηκε επίσης, συμβαδίζοντας με την τάση της προσθήκης περίπου τρία χιλιοστά ετησίως κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, είπε.

"Το 2013, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έφθασε σε νέο ρεκόρ," δήλωσε η Jessica Blunden, κλιματολόγος στο NOAA Εθνικό κέντρο κλιματικών δεδομένων.

"Ήταν ενάμισι 3,81 εκατοστά υψηλότερο από το μέσο όρο 1993-2010."

Η έκθεση δημοσιεύεται σε ένα Δελτίο αξιολόγησης της Αμερικανικής Meterological Society.

0 σχόλια: