Μετά από το Rensselaer Polytechnic Institute της Νέας Υόρκης, που
ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη ενός τεστ αίματος για τον εντοπισμό του αυτισμού σε παιδιά, έχουν υπάρξει αναφορές για μια ακόμα εξέλιξη στην διαγνωστική τεχνολογία, αυτή τη φορά από τους επιστήμονες του Yale, στο εργαστήριο John B. Pierce, και το Ιατρικό Κέντρο VA στο West Haven στο Connecticut.
Η ομάδα έχει εργαστεί σε ένα πρώιμο εργαλείο διάγνωσης για την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια και δημιούργησε ένα τεστ αίματος που μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των δύο όρων. Η διαδικασία τους επικεντρώνεται σε ένα νέο βιοδείκτη που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, κάνοντας έγκαιρη ανίχνευση περισσότερο δυνατή και παρέχει μια έγκυρη διάγνωση..
Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια εργασία στο περιοδικό Experimental Physiology, με λεπτομέρειες το πώς η απόδειξη της δοκιμής τους στη διάγνωση και τι ποσοστά επιτυχίας μπορεί να αναμένεται από τη χρήση αυτής της τεχνικής. Το έργο τους είναι πιο πολύτιμο, λαμβάνοντας υπόψη τις δύο νόσους και πως είναι δύσκολο να ανιχνευθεί νωρίς απλά μετρώντας τις αλλαγές της συμπεριφοράς.
Αυτό είναι το πρώτο φυσιολογικό διαγνωστικό εργαλείο διαθέσιμο για τους ασθενείς με κατάθλιψη και σχιζοφρένεια των οποίων τα συμπτώματα έχουν έλλειψη συνοχής μεταξύ τους και μπορεί εύκολα να συγχέονται.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (National Institute of Mental Health ), η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια και εξουθενωτική πάθηση που επηρεάζει 1,1 τοις εκατό των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η κατάθλιψη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα ψυχικής υγείας, που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το ένα τρίτο των ασθενών (35 τοις εκατό) παρουσιάζουν πρώιμα συμπτώματα για να αναπτύξουν σχιζοφρένεια στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ ένα συγκρίσιμο ποσοστό περιπτώσεων οδηγεί σε διαταραχές της διάθεσης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι γνωστό ότι ξεπερνούν αυτά τα πρώιμα συμπτώματα, των οποίων η διφορούμενη και η μέτρια φύση τους εμποδίζει την ανίχνευση και τη σωστή διάγνωση.
Ο Επικεφαλής συγγραφέας Dr. Handan Gunduz-Bruce, από το Τμήμα Ψυχιατρικής στο Yale School of Medicine, λέει ότι η έγκαιρη παρέμβαση σε αυτά τα είδη των περιπτώσεων είναι υψίστης σημασίας.
Όπως εξηγεί, "ένας ψυχολογικός ή βιολογικός δείκτης ,που θα μας δώσει κάποια ένδειξη για το προς ποια κατεύθυνση οδεύει ένα συγκεκριμένο νεαρό άτομο θα είναι εξαιρετικά πολύτιμο."
Πώς δουλεύει αυτό το νέο εργαλείο διάγνωσης
Η πρόσφατα αναπτυγμένη εξέταση αίματος κάνει ακριβώς αυτό και έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύσει μια συγκεκριμένη ορμόνη που ονομάζεται AVP, της οποίας τα επίπεδα είναι διακριτά μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη και σχιζοφρένεια. Αυτή η ορμόνη ρυθμίζει την συστολή των αιμοφόρων αγγείων και την κατακράτηση του νερού του σώματος που παράγεται στο σώμα μέσω NMDA σηματοδότησης, ένα μονοπάτι μέσω των οποίων τα κύτταρα του νευρικού συστήματος επικοινωνούν.
Στη μελέτη της ομάδας του Dr. Gunduz – Bruce, διεγέρθηκε η παραγωγή AVP μέσω ενέσεων αλατούχου διαλύματος και μετρήθηκαν τα επίπεδα ορμονών σε επτά ασθενείς με σχιζοφρένεια, οκτώ ασθενείς με μονοπολική κατάθλιψη, και μια ομάδα ελέγχου με 10 μέλη.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν προφανή σηματοδότηση NMDA που εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από τις δύο παθήσεις. Σε ασθενείς με κατάθλιψη, η σηματοδότηση NMDA αυξάνεται, δείχνει αυξημένα επίπεδα της AVP ορμόνης. Σε αντίθεση, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια αναφέρουν μειωμένο δείγμα NMDA, με αποτέλεσμα χαμηλότερες παρουσίας AVP στην κυκλοφορία του αίματος.
Συγκριτική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι NMDA υποδοχείς ήταν «υπερκινητικοί» σε άτομα με κατάθλιψη και «δεν λειτουργούσαν πολύ καλά» σε άτομα με σχιζοφρένεια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη με την κατάθλιψη είχαν μια συγκέντρωση AVP τρεις φορές υψηλότερη από την ομάδα της σχιζοφρένειας, αποδεικνύοντας ότι με την εξέταση αίματος μπορεί να γίνει διάκριση με επιτυχία μεταξύ των δύο καταστάσεων με βάση την επιλογή των βιοδεικτών.
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα πολύ χρήσιμο βιολογικό δείκτη κλινικά για να μας βοηθήσει, ώστε να γίνει η διάκριση μεταξύ της σχιζοφρένειας και της κατάθλιψης στους νέους,» είπε ο Dr. Gunduz-Bruce.
Πρόσθεσε αυτό το νέο εργαλείο διάγνωσης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει «να επιλέξουμε τα σωστά φάρμακα» και την πορεία της θεραπείας για τις δύο διαταραχές και αναφέρθηκε σε αρκετούς κατασκευαστές φαρμάκων που αναπτύσσουν NMDA αναστολείς για την κατάθλιψη και NMDA διεγέρτες για τη σχιζοφρένεια.
πηγή : Tech Times
0 σχόλια: