ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ‏ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

  • Αναρτήθηκε: 20.1.12 -
Ανήσυχοι οι Αλβανοί της Βορείου Ελλάδος ετοιμάζονται να γυρίσουν σπίτια τους. Είναι η ώρα του μεσημεριανού γεύματος και εγκαταλελειμμένα παιδιά βρίσκονται την Κυριακή σε σχολικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη. Περιμένουν τους γονείς τους και φαίνονται ταραγμένοι όπως

μιλάνε με ένα δάσκαλο. Οι ενήλικοι μιλούν Αλβανικά μεταξύ τους, αλλά τα μικρότερα παιδιά τα Ελληνικά. Η κρίση όμως στην Ελλάδα εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να γυρίσουν πίσω.

Η τελευταία απογραφή της Στατιστικής Υπηρεσίας στην Αλβανία έδειξε ότι μόνο 2.8 εκατομμύρια κατοικούν στη χώρα τους, δηλαδή κάτι εκατοντάδες χιλιάδες (7.7%) λιγότεροι απ όσο υπολόγιζαν. Πιστεύεται ότι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια και πάνω από τους μισούς στην Ελλάδα. Οι άνεργοι όμως Αλβανοί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Πολλοί από αυτούς εργαζόντουσαν στην κατασκευή οικοδομών, η οποία έχει σταματήσει.

Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Αλβανοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αλλά λίγα στατιστικά. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Edmond Haxhinasto, είπε ότι ελάχιστοι έχουν γυρίσει πίσω. Στην πραγματικότητα όμως όλοι συζητούν για αυτό.

Στο παρελθόν πολλοί Αλβανοί ζούσαν και εργαζόντουσαν στην Ελλάδα παράνομα, αλλά πλέον οι περισσότεροι από αυτούς έχουν άδειες παραμονής. Τώρα αυτοί που χάνουν τη δουλειά τους μπορεί να χάσουν και την άδεια οπότε αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω ή να μείνουν και πάλι παράνομα.

Οι Αλβανοί ως επί το πλείστον έχουν ενσωματωθεί.Τα παιδιά τους συχνά μιλούν καλύτερα τα Ελληνικά απ ότι τα Αλβανικά. Γιαυτό το λόγο πολλά από τα παιδιά θα χρειαστούν μαθήματα γλώσσας προτού επιστρέψουν.

Όπως και με τους αριθμούς των μεταναστών, έτσι και με τα ποσά των εμβασμάτων είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν. Τα στοιχεία όμως δείχνουν μια απότομη πτώση. Το 2007 οι μετανάστες Αλβανοί έστειλαν στην Αλβανία περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ. Το 2010 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 690 εκατομμύρια. Για το έτος 2009 τα εμβάσματα που στάλθηκαν υπολογίζονται περίπου στο 9% του ΑΕΠ της Αλβανίας.

Τώρα λόγω της οικονομικής ύφεσης, πολλοί Αλβανοί στέλνουν όλες τους τις αποταμιεύσεις στη χώρα τους, υπό τον φόβο της εγκατάλειψης του ευρώ. Επίσης κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρονται στην Αλβανία και να λειτουργούν από αξιόπιστους Αλβανούς που δούλευαν για αυτές στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις των χωρών με μικρή οικονομία που επλήγησαν από την ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ήταν αρνητικές αλλά όχι καταστροφικές. Ωστόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να ωφελήσει τους Αλβανούς που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, διότι θα βρουν θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς που σπανίζουν στην Ελλάδα.

Πηγή: economist