Αιθαλομίχλη με ραδιενέργεια αιωρείται στη Θεσσαλονίκη

Αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη με φόντο το Λευκό Πύργο
Είναι ο δεύτερος κατά σειρά χειμώνας που παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στη Θεσσαλονίκη, με τη διαφορά ότι φέτος κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα και ίχνη ραδιενέργειας..


Όπως προκύπτει από την επιστημονική ομάδα του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής της καθηγήτρια κ. Μανωλοπούλου, το τραγικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ πριν 27 χρόνια αποδέσμευσε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, μέρος των οποίων έχει απορροφηθεί από δέντρα και άλλων ζώντων οργανισμών. Η καύση ξύλων από τα δέντρα που συγκρατούσαν τα ραδιενεργά στοιχεία έφερε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωσή τους στην ατμόσφαιρα για άλλη μια φορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος ημιζωής από το ραδιοϊσότοπο Κέσιο- 137, το οποίο βρέθηκε στις μετρήσεις, φτάνει τα 30 χρόνια! Ενώ το ραδιοϊσότοπο Πλουτώνιο- 239 το οποίο βρέθηκε στο σταθμό της Φουκουσίμα και στο Ναγκασάκι έχει χρόνο ημιζωής που μπορεί να φτάσει τα 24.000 χρόνια!!

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε ποσότητες Κεσίου, οι οποίες αποδίδονται στην καύση ξύλου προερχόμενη από τη γύρω περιοχή. Όπως είναι γνωστό μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ η Βόρεια Ελλάδα επηρεάστηκε αρκετά από το ραδιενεργό νέφος.

Δυστυχώς η ραδιενέργεια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και είναι υπεύθυνη για τη μεγάλη αύξηση εμφάνισης του καρκίνου και των ψυχικών ασθενειών.

Οι επιπτώσεις της αιθαλομίχλης για την υγεία μας αφορούν παθήσεις των πνευμόνων και μπορούν να προκαλέσουν τα εξής συμπτώματα: ερεθισμό του φάρυγγα, ρινική καταρροή, ξηροφθαλμία, αίσθημα καύσου στους οφθαλμούς, ερεθισμό των βρόγχων, βρογχίτιδα και ξηρό βήχα.

0 σχόλια: