Tα δεκαοκτώ πιο θερμότερα έτη στα 19, από το 2001 και μετά.

πίνακας που δείχνει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου

Πέρυσι ήταν το  τέταρτο πιο θερμό έτος στην ιστορία, η NASA επιβεβαιώνει ότι
είμαστε τώρα στη θερμότερη μισή δεκαετία για πάνω από 120 χρόνια. 2016, 2016 και 2017 ήταν τα θερμότερα χρόνια από τους τελευταίους 12 μήνες. Η παγκόσμια θερμοκρασία καταγράφηκε 0,83 βαθμούς θερμότερη πριν από το 1983. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι ο 2018 ήταν θερμότερος κατά 0.83 ° C από τη μέση θερμοκρασία που μετρήθηκε μεταξύ του 1951 και του 1980.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θεάτρου Διαστημικών Μελετών (GISS) της NASA στη Νέα Υόρκη λένε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκονται στην πιο ζεστή περίοδο μισής δεκαετίας. Εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης (WMO) λένε ότι η παρατεταμένη περίοδος ρεκόρ θερμοκρασιών είναι πιο σημαντική από την κατάταξη μεμονωμένων ετών. Με βάση τον καυτό Ιανουάριο της Αυστραλίας και τα εξαιρετικές χαμηλές θερμοκρασίες που ενέσκηψαν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, η υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται ότι θα συνεχίσει να σπάει ρεκόρ το 2019 και μετέπειτα, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Tα δεκαοκτώ πιο θερμότερα έτη στα 19, από το 2001 και μετά.

«Το 2018 είναι και πάλι ένα εξαιρετικά ζεστό έτος πέρα από μια μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο διευθυντής του GISS Gavin Schmidt.

Από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1 ° C. «Η μακροχρόνια τάση θερμοκρασίας είναι πολύ πιο σημαντική από την κατάταξη των μεμονωμένων ετών και αυτή η τάση είναι ανοδική», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης, κ. Petteri Taalas.

Τα 20 πιο θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί τα τελευταία 22 χρόνια. Ο βαθμός θέρμανσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν εξαιρετικός, τόσο στη γη όσο και στον ωκεανό. Οι θερμοκρασίες είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Οι ακραίες και υψηλές καιρικές συνθήκες έπληξαν πολλές χώρες και εκατομμύρια ανθρώπους, με καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα το 2018.

Πολλά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαδίζουν με αυτό που περιμένουμε από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και τα μέτρα προσαρμογής στο κλίμα πρέπει να αποτελέσουν κορυφαία παγκόσμια προτεραιότητα .

Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε μια διαδικασία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία με τις ανθρώπινες δραστηριότητες διοχέτευσε αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό θέρμανε την ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια την επιφάνεια του πλανήτη.

«Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ήδη αισθητές στις παράκτιες πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα, τις έντονες βροχοπτώσεις και την αλλαγή των οικοσυστημάτων», δήλωσε ο Dr Schmidt.

Οι αναλύσεις θερμοκρασίας της NASA ενσωματώνουν μετρήσεις θερμοκρασίας επιφανείας από 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς, παρατηρήσεις θερμοκρασίας θαλάσσιων επιφανειών και μετρήσεις θερμοκρασίας από σταθμούς της Ανταρκτικής.

Γίνονται παγκόσμιες ενέργειες για τον περιορισμό των αυξανόμενων θερμοκρασιών.

Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της Συμφωνίας των Παρισίων, είναι μια διεθνής προσπάθεια που κυρώθηκε το 2015 για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή. Όρισε στόχους για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε τουλάχιστον 2 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ιδανικά, κάτω από 1.5 ° C.

Τον Ιούνιο του 2017, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει η ΗΠΑ από τη συμφωνία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΊΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΎ;

Η συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος έχει τέσσερις κύριους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών:

1) Ένας μακροπρόθεσμος στόχος της διατήρησης της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο των 2 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα

2) Να επιδιωχθεί ο περιορισμός της αύξησης σε 1,5 ° C, καθώς αυτό θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

3) Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν το συντομότερο δυνατό, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες

4) Να αναλάβουν να κάνουν ταχείες μειώσεις στη συνέχεια σύμφωνα με την καλύτερη διαθέσιμη μελέτη της επιστήμης.

0 σχόλια: