Οι online αγορές σε ολόκληρη την ΕΕ θα είναι ευκολότερες από τις 3 Δεκεμβρίου.

Οι ηλεκτρονικές αγορές σε ολόκληρη την ΕΕ θα είναι ευκολότερες
 Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν από online καταστήματα στην ΕΕ χωρίς να
μπλοκάρονται ή να αλλάζουν διαδρομή. Οι διασυνοριακοί αγοραστές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι τοπικοί αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις ίδιες τιμές.
Από τις 3 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ψωνίζουν online χωρίς το αδικαιολόγητο γεωφυσικό εμπόδιο, όπου και αν βρίσκονται στην ΕΕ.

Οι καταναλωτές θα έχουν ευρύτερη και ευκολότερη διασυνοριακή πρόσβαση σε προϊόντα, κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μουσικά φεστιβάλ ή εισιτήρια στάθμευσης αναψυχής στην ΕΕ, σύμφωνα με νέους κανόνες που αφορούν την αδικαιολόγητη γεωφυσική παρεμπόδιση. Η νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018 αρχίζει να εφαρμόζεται από την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Róża Thun (EPP, PL), ο οποίος κατευθύνει αυτή τη νομοθεσία μέσω του Κοινοβουλίου, δήλωσε: "Αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς στην οποία όλοι οι καταναλωτές αντιμετωπίζονται εξίσου. Όταν αγοράζουμε προϊόντα στο εξωτερικό, όλοι μας θα έχουμε τώρα το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζουν σαν τοπικούς καταναλωτές."

Δεν μπορούμε πλέον να αρνηθούμε την πρόσβαση στην πώληση αγαθών και στην παροχή ορισμένων υπηρεσιών. Ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί να κανονίσουμε να παραδοθεί ένα πακέτο με έναν άλλο πάροχο υπηρεσιών παράδοσης, επειδή ο πωλητής δεν παραδίδει το προϊόν στη χώρα μας. Ωστόσο, ο πωλητής δεν μπορεί πλέον να μας πει: "Δεν πωλώ αυτό το προϊόν σε εσάς εξαιτίας της εθνικότητάς σας, του τόπου κατοικίας ή της τοποθεσίας σας".

Η Ευρώπη χρειάζεται συγκεκριμένες λύσεις για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χωρίς σύνορα και χωρίς εμπόδια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύθηκε σκληρά με τα κράτη μέλη για να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να επωφεληθούν από μια ευρύτερη επιλογή όταν κάνουν τα Χριστούγεννα ψώνια τους.

Μετά την περιαγωγή, μετά τη φορητότητα, είμαι πραγματικά υπερήφανος που, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατορθώσαμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του γεωφυσικού αποκλεισμού (geo-blocking). Αυτό θα εξυπηρετήσει εκατομμύρια πολίτες ».

Το 63% των ιστότοπων δεν επιτρέπουν στους αγοραστές να αγοράζουν από άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με τα πορίσματα μιας μελέτης "mystery shopping" που πραγματοποίησε η Επιτροπή. Για τα υλικά αγαθά, ο γεωφυσικός αποκλεισμός ήταν υψηλότερος για τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (86%), ενώ για τις υπηρεσίες, οι κρατήσεις σε απευθείας σύνδεση του τομέα ψυχαγωγίας εκτός σύνδεσης, όπως τα εισιτήρια αθλητικών εκδηλώσεων (40%), υπόκειντο σε περισσότερο γεωφυσικό εμπόδιο.

Οι καταναλωτές της ΕΕ δείχνουν αυξανόμενη ζήτηση για διασυνοριακές online αγορές. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το μερίδιο των Ευρωπαίων που αγοράζουν online σχεδόν διπλασιάστηκε.

Παρουσιάστηκε ως μέρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς ο κανονισμός για τον τερματισμό της αδικαιολόγητης γεωφυσικού αποκλεισμού και συμπεριλήφθηκε στο πακέτο του online εμπορίου μαζί με τη νομοθεσία για τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων, που εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο και εφαρμόζεται από τις 22 Μαΐου 2018 και νόμο για την ενίσχυση της επιβολής των δικαιωμάτων των καταναλωτών, που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2017 και θα ισχύσει από τις 17 Ιανουαρίου του 2020.

πηγή : Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο

0 σχόλια: