Έγκλημα να είσαι άστεγος στην Ουγγαρία

  • Αναρτήθηκε: 5.3.13 -
Άστεγος
Λίγα χρόνια μετά την επίσκεψη του ΔΝΤ στην Ουγγαρία, με τις συνέπειες των περικοπών να είναι οφθαλμοφανείς σε όλους τους δρόμους με τους χιλιάδες άστεγους και ιδίως στην πρωτεύουσα, τη Βουδαπέστη, μια νέα συνταγματική ρύθμιση ποινικοποιεί την έλλειψη στέγης και τιμωρεί τους άστεγους!


Η νέα συνταγματική ρύθμιση στην Ουγγαρία απαγορεύει τους άστεγους να περιφέρονται άσκοπα σε δημόσιους χώρους με ποινές επιβολής προστίμων μέχρι και σύλληψη!

Το μέτρο αυτό έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων, η οποία κατηγορεί την ουγγρική κυβέρνηση για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο τα πιο ευάλωτα άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Με την ποινικοποίηση της έλλειψης στέγης με μη ρεαλιστικές τιμωρίες, η κυβέρνηση καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για αυτούς να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση. Αντί να επενδύσουν σε φυλακές και στο δικαστικό σύστημα, ίσως θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούν σε κοινωνικές λύσεις, όπως η κατασκευή κατοικιών χαμηλού κόστους και προσωρινών καταφύγιων.