Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου.

Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου
Ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο από την εποχή του «Οδυσσέα»μετά από περισσότερο από 2.400 χρόνια ανακαλύφθηκε σε απόσταση 2000 μέτρων στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Το ελληνικό εμπορικό πλοίο των 23 μέτρων βρέθηκε να κείτεται στο πυθμένα ολόκληρο με τον ιστό του τα πηδάλια του και τους πάγκους κωπηλασίας .

Το πρόγραμμα της Ναυτικής Αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας ήταν να οργώσει το θαλάσσιο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Η κύρια εστίαση ήταν η διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών, επίσης βρέθηκαν 67 αρχαία ναυάγια. Συντηρούνται σχεδόν τέλεια, λόγω της έλλειψης οξυγόνου στη «νεκρή ζώνη» της Μαύρης Θάλασσας. 

Το ελληνικό αγγείο, που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο δείχνει τον Οδυσσέα δεμένο στον ιστό που προσπαθεί να αποφύγει τον πειρασμό από τις σειρήνες.
Ο σχεδιασμός του πλοίου φαίνεται να είναι όμοιος με ένα διάσημο ελληνικό αγγείο, που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και δείχνει τον Οδυσσέα δεμένο στον ιστό για να αποφύγει τον πειρασμό από τις σειρήνες. 

Το πλοίο, που βρέθηκε σε απόσταση 2000 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα μπορούσε πιθανόν να ρίξει νέο φως στην αρχαία ελληνική ιστορία του Οδυσσέα, που δένεται σε έναν ιστό για να αποφύγει τον πειρασμό από τις σειρήνες. Το βάζο δείχνει τον Οδυσσέα, τον ήρωα από το επικό ποίημα του Ομήρου, που δένεται στον ιστό ενός παρόμοιου πλοίου καθώς αντιστάθηκε στις κλήσεις από τις Σειρήνες.

Ένα υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο από Βρετανούς επιστήμονες βρήκε το πλοίο να κείτεται γυρισμένο σε μια πλευρά του σε απόσταση περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βουλγαρίας. Το πλοίο, που βρέθηκε σε απόσταση 2000 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα όπου το νερό είναι χωρίς οξυγόνο και μπορεί να διατηρήσει οργανικό υλικό για χιλιάδες χρόνια. Ένα μικρό κομμάτι του σκάφους χρονολογήθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι προέρχεται από το 400 π.Χ. - καθιστώντας το πλοίο το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο γνωστό στην ανθρωπότητα.

Ο Jon Adams, επικεφαλής επιστήμονας του project , δήλωσε ότι το ναυάγιο ήταν πολύ καλά διατηρημένο, με το πηδάλιο και το μοχλό χειρισμού ακόμα στη θέση του. «Ένα πλοίο, που σώζεται άθικτο, από τον κλασικό κόσμο, που βρίσκεται πάνω από 2 χλμ. κάτω από το νερό, είναι κάτι που δεν θα πίστευα ποτέ ότι ήταν δυνατόν», είπε. «Αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία του αρχαίου κόσμου».

0 σχόλια: