Το διαστημικό σκάφος BepiColombo ξεκινάει για την 7ετή διαδρομή προς τον Ερμή.

Ένας πυραύλος Ariane 5 εγκαινιάζει την ευρωπαϊκή-ιαπωνική αποστολή BepiColombo στον Ερμή από το Διαστημικό Κέντρο της Ευρώπης στο Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.
Αυτή η αποστολή, του σκάφους BepiColombo, θα διαρκέσει
επτά χρόνια, όπου όταν θα φθάσει το διαστημικό σκάφος θα χωριστεί σε δύο διαστημόπλοια, που θα περιστρέφονται γύρω από τον Ερμή για ένα χρόνο ή δύο, αν η αποστολή επεκταθεί. Οι μετρήσεις που θα γίνουν εκεί θα μπορούσαν να λύσουν τα μυστήρια σχετικά με τον πιο κοντινό πλανήτη στον ήλιο αλλά και για το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Ολόκληρη η αποστολή κοστίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ESA και την ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος JAXA.

"Είναι μια πραγματικά μεγάλη μέρα", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ESA Jan Woerner μετά την εκτόξευση. "Ας πάμε μαζί στον Ερμή. Προχώρα, Bepi, Προχώρα!"

Ένας πύραυλος  Ariane 5, που μεταφέρει τα δυο διαστημόπλοια εκτοξεύτηκε από το Kourou, της Γαλλικής Γουιάνα. Περίπου 26 λεπτά αργότερα, το διαστημικό σκάφος αναπτύχθηκε και έφτασε σε επαφή με τον έλεγχο αποστολής περίπου 40 λεπτά μετά την εκτόξευση, όπως είχε προγραμματιστεί.

Τώρα, οι επιστήμονες πρέπει να περιμένουν επτά χρόνια πριν τα δύο διαστημόπλοια που απαρτίζουν το BepiColombo θα φτάσουν στον Ερμή και θα χωριστούν για να ξεκινήσουν τις παρατηρήσεις του μικροσκοπικού, του πλανήτη τον Δεκέμβριο του 2025.

Το BepiColombo θα κάνει μερικές μετρήσεις, πραγματοποιώντας το μακρύ ταξίδι προς τον Ερμή. Καθώς ταξιδεύει, ένα όργανο επί του σκάφους θα κάνει τις πιο ακριβείς μετρήσεις μέχρι σήμερα για τις τροχιές του Ερμή και της Γης γύρω από τον ήλιο. Οι επιστήμονες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μετρήσεις για να βρουν οποιεσδήποτε ελλείψεις στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Το διαστημικό σκάφος θα κάνει επίσης μια σειρά κοντινών πτήσεων- μία από τη Γη, δύο στην Αφροδίτη και έξι στον Ερμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ταξίδι θα διαρκέσει τόσο καιρό, αλλά είναι απαραίτητο για το BepiColombo να αντιμετωπίσει την τεράστια έλξη του ήλιου και να οδηγηθεί σε μια σταθερή τροχιά γύρω από τον Ερμή. Έτσι, κατά τη διάρκεια της πορείας, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τις κοντινές πτήσεις ως ευκαιρίες για να δοκιμάσουν πολλά από τα όργανα που βρίσκονται στο σκάφος και ενδεχομένως να μάθουν κάτι καινούργιο για τους γειτονικούς πλανήτες μας καθώς το διαστημικό σκάφος θα ταξιδεύει.

Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2025, η BepiColombo θα χωριστεί σε δύο διαστημόπλοια, το Planetary Mercury που κατασκευάστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και το Magnetospheric, που κατασκευάστηκε από την Ιαπωνική Αεροπορική Εταιρεία Εξερεύνησης.
Μια απεικόνιση του διαστημοπλοίου BepiColombo που κατασκευάστηκε από την Ευρώπη και την Ιαπωνία και τη μονάδα μεταφοράς τους κατά την άφιξή τους στον Ερμή. Η αποστολή θα φτάσει στον Ερμή τον Δεκέμβριο του 2025.

Αυτά τα διαστημικά σκάφη θα γίνουν τα πρώτα που θα μελετήσουν τον Ερμή από τη στιγμή που το μόνο προηγούμενο διαστημόπλοιο σε τροχιά το MESSENGER της NASA, ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2015 μετά από τέσσερα χρόνια στον μικροσκοπικό πλανήτη.

Τα δύο διαστημόπλοια του BepiColombo θα δουλέψουν μαζί για ένα χρόνο για να μελετήσουν όλες τις πτυχές του Ερμή, από τα βάθη του πυρήνα του μέχρι τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον πλανήτη.

0 σχόλια: