Συνέντευξη Νίκου Δήμου στο Spiegel

  • Αναρτήθηκε: 7.6.12 -
Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου σε συνέντευξη στο Spiegel αναλύει την κατάσταση της Ελλάδας, περιγράφοντας τις βαθιές ανησυχίες που ταλανίζουν την ελληνική ψυχή και κατηγορεί τους Έλληνες πολιτικούς για την σημερινή κρίση..


αλλά επιμένει ότι η ΕΕ και η Γερμανία θα πρέπει να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για τη δυσφορία που αισθάνονται για αυτούς οι Έλληνες.

Το 1976 ο Νίκος Δήμου είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας". Στο βιβλίο είχε γράψει ότι ένας Έλληνας κάνει ότι μπορεί για να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα.

Spiegel: Κύριε Δήμου, έχετε μελετήσει την ελληνική ψυχή πιο διεξοδικά σχεδόν από οποιονδήποτε άλλο. Πως είναι η ελληνική ψυχή αυτή τη στιγμή;

Δήμου: Η κυρίαρχη αίσθηση είναι η αβεβαιότητα. Οι Έλληνες δεν αισθάνονται πλέον αυτοπεποίθηση και σίγουρα έχουν υποστεί πολλά. Η αβεβαιότητα οδηγεί σε επιθετικότητα. Εμείς οι Έλληνες λατρεύουμε τις συνωμοσίες, οι οποίες βοηθούν ώστε να τεκμηριωθούν οι αβεβαιότητες. Θα πρέπει να θυμηθείτε ότι ακόμα και στον αρχαίο κόσμο, οι Αιγύπτιοι είχαν αναφέρει ότι οι Έλληνες είναι "παιδιά". Αλλά αυτή η ανωριμότητα έχει επίσης ένα είδος ομορφιάς.

Spiegel: Και εσείς πραγματικά πιστεύετε ότι η Ελληνική ιστορία συνεχίζει να αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά των συμπατριωτών σας σήμερα, κατά την παρούσα κρίση;

Δήμου: Ναι χωρίς αμφιβολία. Οι σύγχρονοι Έλληνες θα υποφέρουν πάντα γνωρίζοντας τι πέτυχαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αυτό δε μπορούμε ούτε να το ξεχάσουμε, ούτε να το ξεπεράσουμε. Η θεωρία μου είναι ότι οι Έλληνες υπέστησαν πολιτισμικό σοκ όταν άρχισαν να εκτοξεύονται φεουδαρχικές συνθήκες στην μοντέρνα εποχή. Βρέθηκαν πιασμένοι κάπου ανάμεσα σε ανατολή και δύση, αρχαία δόξα και σημερινή φτώχεια, ανάμεσα σε ορθοδοξία και διαφωτισμό. Αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα ταυτότητας. Αυτό κατέστησε την αβεβαιότητα και την αστάθεια σήμερα. Πάντα αισθάνονται ότι απειλούνται.

Spiegel: Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν έφτασαν ποτέ απόλυτα στην Ευρώπη;

Δήμου: Οι Έλληνες δεν ήταν ελεύθεροι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρχικά ήταν μέρος μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας που μιλούσε πολλές και διαφορετικές γλώσσες. Τότε έζησαν υπό την τουρκική κατοχή για 500 χρόνια. Στη συνέχεια έπρεπε να γίνουν Ευρωπαίοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη μέρα οι Έλληνες δεν έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνησή τους.

Spiegel: Και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό;

Δήμου: Είναι σημαντικό εάν θέλετε μα συνεργαστείτε με τους Έλληνες ή να αναμορφώσετε τη χώρα τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να γνωρίζετε τους βαθιά ριζωμένους φόβους που ταλανίζουν την ελληνική ψυχή. Πιστεύω ότι αυτοί οι φόβοι αναδύονται ιδιαίτερα σε κατάσταση κρίσης. Οι Έλληνες είναι παραδοσιακά φιλόξενοι και ξαφνικά αρχίζουν να βλέπουν του άλλους ως εχθρούς που ήρθαν να κλέψουν τις ψυχές τους.

Spiegel: Πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα μείγμα αβεβαιότητας και επιθετικότητας που προκλήθηκε από τα αποτελέσματα των εκλογών στις 6 Μαΐου, όταν τιμώρησαν τα παραδοσιακά κόμματα για τη λιτότητα;

Δήμου: Ναι απολύτως. Τα αποτελέσματα έχουν να κάνουν επίσης με τον τρόπο που οι Έλληνες επιτρέπουν τα συναισθήματά τους να είναι ελεύθερα, όταν αφορά την πολιτική. Πάρτε παράδειγμα τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι νέος, εμφανίσιμος και αισιόδοξος. Οι άνθρωποι δε πιστεύουν ότι αν τον ακολουθήσουν μπορεί να συμβεί κάτι κακό.

Spiegel: Γνωρίζουν οι Έλληνες ότι σε αυτές τις εκλογές θα αποτελέσουν επίσης μια ψήφο υπέρ ή κατά του ευρώ;

Δήμου: Αν δε καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της λιτότητας, θα χάσουμε το ενιαίο νόμισμα. Δε μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο. Αυτό ελπίζω να έκανε τους ανθρώπους να σταματήσουν και να σκεφτούν. Αυτή δεν είναι μια ψηφοφορία μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, αλλά μεταξύ ευρώ και δραχμής. Δυστυχώς από την Ελλάδα δε προέρχεται μόνο η λέξη "δημοκρατία", αλλά και η λέξη "χάος".

Spiegel: Και η λέξη δίλημμα.

Δήμου: Ναι όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά της ελληνικής νοοτροπίας. Θα χρειαστούν γενεές για να αλλάξουν. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε από αυτή την κρίση με τη βοήθεια της ΕΕ. Βέβαια υπάρχει και το σενάριο, ότι όλα θα καταρρεύσουν και θα αρχίσουν και πάλι από την αρχή.

Spiegel: Σας φοβίζει αυτό το σενάριο;

Δήμου: Ναι. Όταν είδα το εξώφυλλο του Spiegel με τίτλο "Αντίο Ακρόπολη", μου έδωσε την εντύπωση ότι θα εκδιωχθούμε από την ΕΕ. Ήταν ένα σοκ. Πάντα ένιωθα τον εαυτό μου Ευρωπαίο. Ήταν μια βίαιη κίνηση σε μια ευαίσθητη κατάσταση. Ξέρετε η Ακρόπολη είναι κάτι ιερό για τους Έλληνες. Θα έλεγα ότι ήταν ένα φάουλ του Spiegel.

Spiegel: Πριν από 30 χρόνια είχατε πει ότι οι Έλληνες σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας πάντα έψαχναν το λάθος στους άλλους και ποτέ στον εαυτό τους.

Δήμου: Αυτό αληθεύει ακόμα και τώρα. Αν μιλήσετε με ανθρώπους εδώ θα σας πουν, αυτή η Μέρκελ, αυτός ο Σόιμπλε, γιατί το κάνουν αυτό σε μας; Εγώ τους απαντώ: "Τι δουλειά έχει η Μέρκελ με μας; Τίποτα. Ξεφύγαμε με τα χρέη και ζητήσαμε βοήθεια από την ΕΕ.

Spiegel: Βλέποντας πίσω, τι λάθος έκανε η Γερμανία στην προσπάθεια να σώσει την Ελλάδα;

Δήμου: Πρώτα από όλα το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρουν οι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι προκάλεσαν αυτή την κρίση και δεν αντέδρασαν αρκετά γρήγορα. Επίσης απέτυχαν να εξηγήσουν στον κόσμο τη σοβαρότητα της κατάστασης και ρίξανε άλλη μια φορά το φταίξιμο σε άλλους. Ισχυρίζονταν ότι "Ναι, αυτά τα μέτρα είναι βάρβαρα, αλλά μας ανάγκασε η ΤΡΟΙΚΑ. Ενώ προηγουμένως είχαν πει στους εκπροσώπους της ΕΕ ότι χρειαζόμαστε αυτά τα μέτρα, σας παρακαλούμε δώστε μας τα λεφτά". Ήταν διπρόσωποι πολιτικοί. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός είναι το θύμα της πολιτικής ελίτ.
Πηγή: spiegel

Σχετικό άρθρο: Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας - συνέντευξη Νίκου Δήμου