Spiegel: Οι Έλληνες ψήφισαν ενάντια στη λιτότητα

  • Αναρτήθηκε: 7.5.12 -
Οι απογοητευμένοι Έλληνες ψηφοφόροι την Κυριακή τιμώρησαν τα δυο μεγάλα κόμματα. Η ψήφος παρουσιάζει τη διαμαρτυρία ενάντια στα δρακόντια μέτρα λιτότητας και της μαζικής επιρροής του ΔΝΤ και της ΕΕ..


Μπορεί τα περιθωριακά κόμματα να επωφελήθηκαν από την οργή, όμως κανείς στην Ελλάδα δε θέλει πραγματικά να εγκαταλείψει το ευρώ.

Οι εκλογές ήταν ένα ισχυρό μαστίγωμα, αλλά όχι ένα νοκ-άουτ. Η ΝΔ παρέμεινε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας. Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ έχασε περίπου 30% της δύναμής του. Το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ τετραπλασίασε τις δυνάμεις του και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εισήλθε στο Κοινοβούλιο.

Η επιμονή του Σαμαρά για αυτοκυριαρχία αποδείχτηκε γελοία, έχοντας λάβει λιγότερο από το 1/5 των ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες και αποτελεί πλέον την τρίτη πολιτική δύναμη.

Οι εκλογές έδειξαν ότι οι Έλληνες δε θέλουν να σωθούν με αυτό τον τρόπο. Τα μέτρα λιτότητας και οι διεθνείς παρεμβάσεις θεωρήθηκαν πολύ σοβαρές και σκληρές. Το αντίκτυπο των μέτρων στην Ελλάδα ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

Η οργή του λαού ωφέλησε περισσότερο από όλους τον Αλέξη Τσίπρα, με τη ρητορική του εναντίων του πακέτου διάσωσης και των ξένων δυνάμεων. Οι υπογραφές των άλλων δε μετράνε πια για αυτόν και η εκλογική του νίκη σημαίνει μια αλλαγή κατεύθυνσης για την Ευρώπη.

Πηγή: spiegel