Συνέντευξη Τσίπρα στο Spiegel

  • Αναρτήθηκε: 29.5.12 -
Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τις απαντήσεις που έδωσε στα κρίσιμα ερωτήματα για τη Ελλάδα..



SPIEGEL: Κύριε Τσίπρα, είναι το Βερολίνο τόσο κακό όσο λέτε πάντα όταν είστε στην Αθήνα;

Τσίπρας: Το Βερολίνο είναι η αγαπημένη μου πόλη στην Ευρώπη. Είναι πολύ κρίμα που βρίσκομαι πάντα εδώ μόνο για λίγο. Θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο.

SPIEGEL: Μπορεί να είστε πρωθυπουργός της Ελλάδας την επόμενη φορά που θα έρθετε στο Βερολίνο. Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα είναι μέλος της ευρωζώνης;

Τσίπρας: Φυσικά. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Προσπαθούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι θα είναι προς το συμφέρον τους να άρουν τη διαταγή της λιτότητας. Χρειαζόμαστε πολιτικές που δεν καταστρέφουν την ελληνική οικονομία, αλλά που επιτρέπουν την εκ νέου ανάπτυξη. Αν η πορεία της λιτότητας δεν αλλάξει, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι πράγματι κίνδυνος για το ευρώ.

SPIEGEL: Αλλά ακόμα μερικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγείτε και που ήρθαν στη δεύτερη θέση στις εκλογές της 6 Μαΐου, έχουν ζητήσει ανοιχτά την επιστροφή στη δραχμή.

Τσίπρας: Αυτό είναι η μειοψηφία. Σε κάθε κόμμα, μικρό ή μεγάλο, υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις και διαφορετικές απόψεις. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια ψήφος και η πλειοψηφία θα αποφασίσει.

SPIEGEL: Ποιοι άλλοι εννοείτε; Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ένα χάος.

Τσίπρας: Αυτό που εννοώ είναι ότι η οικονομία μας είναι ήδη υπό διάλυση και οι αποφάσεις μιας εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι υπεύθυνη για αυτό, αλλά μάλλον συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Στη συνέχεια και αυτοί θα είναι υπεύθυνοι, για παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ.

SPIEGEL: Σοβαρά υποστηρίζετε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρώπη, ως προϋπόθεση για τη βοήθεια του δανείου, είναι ο λόγος για την άθλια κατάσταση της Ελλάδας;

Τσίπρας: Αν για άλλη μια φορά εκβιαστούμε και μας σπρώξουν σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που προφανώς έχει αποτύχει, τότε η Ελλάδα δε θα αργήσει να βρεθεί σε θέση να μη μπορεί να πληρώσει τους πιστωτές της. Το αποτέλεσμα θα είναι η παύση πληρωμών. Αυτό δε θα είναι επικίνδυνο μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτές τις μέρες τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών είναι στενά συνυφασμένα μεταξύ τους και κανείς δε μπορεί να περιορίσει την κρίση γεωγραφικά. Είναι ένα πρόβλημα όλων των χωρών και όλων των οικονομιών.

SPIEGEL: Αν τελικά η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, θα φέρετε και εσείς μέρος της ευθύνης. Υποσχεθήκατε στους ψηφοφόρους σας το αδύνατο: Διατήρηση του ευρώ, ενώ θα σπάσετε τις συμφωνίες με την Ευρώπη. Πως μπορεί να επιτύχει ένα τέτοιο σχέδιο;

Τσίπρας: Δε βλέπω κάποια αντίφαση σε αυτό. Εμείς απλά δε θέλουμε να εξανεμίζονται τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα απύθμενο πηγάδι. Το γεγονός ότι υπάρχει οικονομική βοήθεια, διέπει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το σημάδι μέρους της κοινότητας. Αυτό είναι καλό. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτοί οι πόροι θα πρέπει επίσης να τεθούν υπό ορθολογική χρήση: για επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία. Μόνο τότε θα μπορούσαμε στην πραγματικότητα να εξοφλήσουμε τα χρέη μας.

SPIEGEL: Για εσάς και για άλλους ανθρώπους είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι λάθος άλλων ανθρώπων το μαράζωμα της οικονομίας και άλλοι άνθρωποι θα πρέπει να την σώσουν..

Τσίπρας: Αυτό δεν είναι σωστό. Εμείς έχουμε λάβει κριτική για τους εαυτούς μας. Εμείς φέρουμε σημαντική ευθύνη για την κατάστασή μας. Αποδεχτήκαμε πολιτικούς που κατέστρεψαν τη βάση της μεταποίησης της χώρας και δημιούργησαν ένα διεφθαρμένο κράτος. Φυσικά και είμαστε υπεύθυνοι για αυτό. Εμείς επιτρέψαμε να συμβούν όλα. Αλλά έχουμε και την ευθύνη να τα αλλάξουμε αυτά.

SPIEGEL: Με δεδομένη την εξάρτηση σας από την οικονομική υποστήριξη και την απόρριψή σας στις ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της δημόσιας διοίκησης, που έχει ήδη συμφωνηθεί, τι σκοπεύετε να κάνετε;

Τσίπρας: Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις. Εμείς λέμε απλώς αυτό που λένε πολλοί οικονομολόγοι, γερμανικές εφημερίδες, ακόμα και ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Schmidt, και η μελέτη του ΟΟΣΑ. Οι πολιτικές λιτότητας που υλοποιούμε εδώ και 2 χρόνια, η πολιτική που βασίζεται σε δραστική σύσφιξη, έχει αποτύχει. Βρισκόμαστε ήδη στο πέμπτο χρόνο  της ύφεσης. Φέτος η οικονομία μας και πάλι θα συρρικνωθεί για άλλη μια φορά, τουλάχιστον 6%.

SPIEGEL: Είναι αυτή η πλήρης αλήθεια; Ακόμα και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο παλιός σας μέντορας και πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, σας κάλεσε επιτέλους να γίνετε ειλικρινής με τους συμπατριώτες σας.

Τσίπρας: Ο Αλαβάνος αποχώρησε από το κόμμα πριν από μερικά χρόνια επειδή ο ίδιος δε συμμεριζόταν την πεποίθησή μας για την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι αρκετά περίεργο ότι τώρα θα πρέπει να δικαιολογήσω το γεγονός που εμείς και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλουμε να παραμείνουμε στην ένωση του ευρώ. Η πολιτική πραγματικότητα είναι απλή. Το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποτύχει, εν μέρει επειδή στηρίζεται σε λάθος μοντέλο, της εγχώριας υποτίμησης. Εμείς δεν είμαστε χώρα εξαγωγής. Η ικανότητά μας να ανταγωνιστούμε δεν εξαρτάται μόνο από το κόστος εργασίας, αλλά βασίζεται και σε άλλους παραμέτρους, όπως η υποδομή και η νοοτροπία των ανθρώπων και των πολιτικών.

SPIEGEL: Η αναξιοκρατία, η εκτεταμένη διαφθορά, η ευνοιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις δεν είναι πλεονέκτημα όταν πρόκειται για ανταγωνιστικότητα.

Τσίπρας: Γνωρίζω τα προβλήματα της ελληνικής πολιτείας. Ήταν συνυφασμένα με τους πολιτικούς μας που ήταν στην εξουσία. Πολλοί Έλληνες έχουν μερίδιο ευθύνης. Υποστήριξαν αυτό το σύστημα. Εκλέγανε συνεχώς τους ίδιους. Αλλά αυτό δε μπορεί να είναι η αιτία της κρίσης, αλλά μάλλον το σύμπτωμα. Η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους δεν είναι αμιγώς ελληνικό πρόβλημα, αλλιώς δε θα υπήρχαν υψηλά δημόσια ελλείμματα και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Λοιπόν υπάρχουν και άλλες αιτίες. Για αυτό θα πρέπει να αναλύσουμε τη δομή και την αρχιτεκτονική της κοινότητας. Επίσης και το κοινό μας νόμισμα.

SPIEGEL: Βλέπετε τον νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σαν νέο σύμμαχο στη μάχη ενάντια στη λιτότητα που προέρχεται από τη Γερμανία;

Τσίπρας: Ο Ολάντ είναι καθαρά μια μεγάλη λευκή ελπίδα για εμάς. Τώρα οι ιδέες και τα επιχειρήματα που ποτέ δεν είχαν ακουστεί θα συζητηθούν, όπως ο ρόλος της ΕΚΤ ή η εισαγωγή των ευρωομολόγων.

SPIEGEL: Οι πιο πρόσφατες συνομιλίες στην Αθήνα με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης απέτυχαν. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρίσκονται πολύ κοντά και κάθεται ο ένας στο λαιμό του άλλου. Με ποιο κόμμα θα θέλατε να συνεργαστείτε μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου;

Τσίπρας: Θα θέλαμε φυσικά μια αριστερή συμμαχία. Και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να έρθουν τα πράγματα προς όφελός μας αυτή τη φορά.

Πηγή: spiegel