Οργή για τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο

  • Αναρτήθηκε: 19.3.13 -
Cyprus banks
Οργή έχει προκαλέσει η άνευ προηγουμένου απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου, με το κλείσιμο των τραπεζών της από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη. Οι καταθέτες καλούνται να επωμιστούν ένα κούρεμα στις καταθέσεις τους αξίας 5,8€ δις..


Οι Υπουργοί των Οικονομικών από τις 17 χώρες της ευρωζώνης προχώρησαν σε ένα έκτακτο συνέδριο με τηλεδιάσκεψη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μικροί καταθέτες δε θα πρέπει να χτυπηθούν τόσο σκληρά. Επίσης είπαν ότι οι Κυπριακές αρχές θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις κατασχέσεις καταθέσεων, αλλά το ποσό των χρημάτων που απαιτείται να συγκεντρωθεί να παραμείνει το ίδιο.

Η ανακοίνωση για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο ήρθε εν μέσω αντεγκλήσεων για το πακέτο βοήθειας, κυρίως στη Ρωσία, όπου χαρακτηρίστηκε ως άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο.

Χιλιάδες Ρώσοι διατηρούν τραπεζικές καταθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων, στο μέχρι πρότινος φορολογικό παράδεισο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έχει καταθέσεις που αναλογούν με τουλάχιστον 8 φορές του μεγέθους της οικονομίας της. Η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι το ζωτικής σημασίας δάνειο προς την Κύπρο, θα μπορούσε να τεθεί σε αμφιβολία.

Το αντίκτυπο του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο και η εντεινόμενη αβεβαιότητα έχει τις ακόλουθες αντιδράσεις:
  • Η Βρετανία αποφάσισε να παρακρατήσει προσωρινά τις πληρωμές των συντάξεων σε περισσότερους από 12.000 πολίτες στην Κύπρο, εν μέσω ανησυχιών της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος.
  • Τα χρηματιστήρια έπεσαν, ο FTSE 100 έχασε περισσότερες από 100 μονάδες και το ευρώ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
  • Εκατοντάδες Κύπριοι έτρεξαν στα ΑΤΜ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου να σηκώσουν όσα χρήματα μπορούσαν δείχνοντας έτσι την οργή τους. Ακολούθησε διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο στη Λευκωσία.
  • Οι τραπεζικές αρχές της Ευρώπης βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή  για τυχόν ενδείξεις ισπανικών και ιταλικών καταθέσεων που μπορεί να αποσυρθούν.
Σχετικά άρθρα:
Τι λέει ο Γερμανικός τύπος για την Κύπρο;
Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί παραβίαση
Η Κύπρος χειρότερα από την Ελλάδα
Οικονομική κρίση χτυπά την Κύπρο
Άρθρο από την Guardian: Cyprus bailout: fury as banks closed to avert run