Οικονομική κρίση χτυπά την Κύπρο

  • Αναρτήθηκε: 29.6.12 -
Παρόλο που η Κύπρος θεωρούνταν ένα υγιές κράτος με καλή οικονομία και με ένα ασφαλές τραπεζικό τομέα, οι στενοί δεσμοί με τις ελληνικές τράπεζες την οδήγησαν στο μηχανισμό στήριξης. Πως όμως χτύπησε η οικονομική κρίση την Κύπρο;


Ο καθηγητής ιστορίας Hubert Faustman διατυπώνει την άποψή του για την οικονομική κρίση στην Κύπρο.

"Στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα, αντιθέτως η κυβέρνηση ήταν σε κατάσταση φθοράς. Στην Κύπρο και οι δύο παράγοντες βρίσκονται σε αποσύνθεση. Από την μια οι τράπεζες που για πολλά χρόνια αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, εξαπλώθηκαν, σημείωσαν κέρδη, συνέβαλαν στην ευμάρεια, αλλά έγιναν ανεξέλεγκτα μεγάλες. Από την άλλη υπάρχει ο παραλληλισμός με την Ελλάδα, στο ότι και ο δημόσιος τομέας της Κύπρου νοσεί. Το έλλειμμα της Κύπρου αγγίζει το 70%, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Στα χρόνια των παχέων αγελάδων αυξήθηκαν οι προσλήψεις στο δημόσιο και τώρα η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει το λογαριασμό, αλλά αντιτίθεται να μπει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης όπως έγινε στην Ελλάδα".

Όσων αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα λιτότητας και τις αντιδράσεις των Κυπρίων ο κ. Faustman δηλώνει: "Θα γίνουν φυσικά κάποιες διαδηλώσεις και απεργίες, αλλά υπάρχει συνειδητοποίηση του προβλήματος, ότι στο δημόσιο τομέα όπου οι μισθοί είναι διπλάσιοι προσφέρεται λιγότερη εργασία. Άρα το τμήμα του πληθυσμού θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι που χάνουν τα προνόμιά τους και που δε θα μείνουν σιωπηλοί. Αλλά εκδηλώσεις ελληνικού τύπου νομίζω ότι δε θα υπάρξουν. Στην Κύπρο η πολιτική κουλτούρα είναι πιο ειρηνική, πιο ήπια, σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις".

Σχετικά άρθρα:
Τι λέει ο Γερμανικός τύπος για την Κύπρο;
Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί παραβίαση
Οργή για τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο
Η Κύπρος χειρότερα από την Ελλάδα
Πηγή: dw