Η Apple θέλει να συνεργαστεί με την IBM διότι θέλει να αυξήσει την συναλλαγή της με εταιρικούς πελάτες.

Προηγουμένως εχθροί, σήμερα φίλοι. Η Apple θέλει να συνεργαστεί με την IBM διότι θέλει να αυξήσει την συναλλαγή της με εταιρικούς πελάτες. Η συμφωνία θα μπορούσε να κατευθύνεται
κυρίως εναντίον των Android. Η IBM θέλει να πωλήσει iPads και iPhones στους πελάτες της, η Apple επεκτείνει την υποστήριξη των πελατών της. Υπάρχουν περίπου 100 εφαρμογές που θα αναπτυχθούν που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση των εργασιών.

Αυτή είναι η συμφωνία.

 Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στην αγορά, η Apple θέλει να επικεντρωθεί περισσότερο σε εταιρικούς πελάτες. Για να επιτευχθεί αυτό, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με την IBM. Σε μια συνέντευξη με το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, δήλωσε ο CEO της Apple Tim Cook, ότι αν και σε πολλές γνωστές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα προϊόντα της Apple, αλλά είναι ακόμη δυνατές σημαντικές αυξήσεις: «Αν τα καταφέρουμε τον κόσμο της επιχείρησης να τον αναδιοργανώσουμε όπως τους τελικούς χρήστες, θα είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία.» Η συνεργασία είναι ένα ορόσημο, και οι δύο εταιρείες θα είναι το αντίστοιχο χρυσό πρότυπο στους τομείς τους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η IBM κυρίως θα ασχολείται με το λογισμικό και την ασφάλεια και η Apple με το υλικό. Οι 100 εφαρμογές που θα αναπτυχθούν αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση των εργασιών. Κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή εργασία μαζί με τις συνδέσεις με το Cloud και τα συστήματα ανάλυσης από την IBM.

Είναι όλα σχετικά με εφαρμογές και τις υπηρεσίες διαδικτύου.

 Η αλλαγή των επιχειρήσεων θα λάβει χώρα με στροφή κυρίως σε smartphones και tablets. Εταιρικά δεδομένα πρέπει να αναλύονται χρησιμοποιώντας εφαρμογές, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, στο Cloud. Η Apple ελπίζει ότι IBM μπορεί σαν εταιρεία, στην οποία λειτουργούν σύμφωνα με τους New York Times πάνω από 6000 ερευνητές ασφαλείας, ότι θα παρέχει στους πελάτες την κατάλληλη ασφάλεια.

Μία από τις πολλές εφαρμογές θα μπορούσαν σύμφωνα με τη Virginia Rometty, την επικεφαλής της IBM, να λειτουργεί κατά αυτόν το τρόπο όπως: οι πιλότοι μπορούν να ελέγξουν τα συστήματα τους, πόσο γεμάτη είναι η δεξαμενή του αεροπλάνου και να παίρνουν αποφάσεις ανάλογα. Αυτό θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν το κόστος. Η IBM και η Apple βλέπουν σαν πεδία εφαρμογής ιδιαίτερα την υγειονομική περίθαλψης, τις τράπεζες, τις μεταφορές, ακόμα και το ταξίδια. Πρώτες εφαρμογές θα είναι διαθέσιμο από αυτό το φθινόπωρο.

Για αυτό το λόγο οι εταιρείες συνεργάζονται

 Τόσο ο Tim Cook όπως και η Virginia Rometty μιλούν για αυτή τη συμφωνία για τα κομμάτια του παζλ που ταιριάζουν μεταξύ τους τέλεια. Η Apple κερδίζει σε πρώτη γραμμή τα χρήματα της κυρίως με το υλικό. Όσον αφορά τα κέρδη, η Apple, με τον ακριβό εξοπλισμό της σε αυτόν τον τομέα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης. Το λογισμικό, όπως π.χ. το λειτουργικό σύστημα, δίνεται συχνά δωρεάν.

Η IBM, όμως πωλούσε κατά την τελευταία δεκαετία μεγάλο μέρος της επιχείρησης και του υλικού της. Ο υπολογιστής και το τμήμα του διακομιστή εξαγοράστηκε από τον κινέζο κατασκευαστή Lenovo. Η IBM επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή των Big Data, δηλαδή την ανάλυση των τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. "Δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, δεν υπάρχει ανταγωνισμός", δήλωσε ο Tim Cook.

 Είναι όλα σχετικά με το Android

 Ωστόσο, η Apple είναι περισσότερο ένας μοναχικός μονομάχος. Συνεργασίες με άλλες εταιρείες σπανίως συνάπτει. Γιατί λοιπόν, τώρα συνεργάζεται με την πρώην ανταγωνίστρια την IBM; Κοιτάζοντας το μερίδιο αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συνεργασία δεν αξιοποιείται άμεσα: Σύμφωνα με μια έκθεση από τον περασμένο Φεβρουάριο οι συσκευές της Apple αποτελούν το 54 τοις εκατό του συνόλου των smartphones στον κόσμο των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, τα Tablets της Apple έχουν ακόμη ένα μερίδιο αγοράς 91 τοις εκατό.


Η Apple ήθελε με τη συμφωνία να αποτρέψει ιδιαίτερα τα Android να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, είπε ο βιομηχανικός αναλυτής Tim Bajarin. "Η Google και ιδιαίτερως η Samsung έχουν κάνει με τον τρόπο τους μεγαλύτερη την προσέλκυση περισσότερων συσκευών Android στο τομέα της τεχνολογίας και των πληροφοριών. Αυτή η συμφωνία θα την κάνει πολύ πιο δύσκολη", γράφει ο Bajarin. Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο και για τη Microsoft, από ό, τι στο παρελθόν.

Προηγουμένως εχθροί, σήμερα φίλοι.

Η Apple αποστασιοποιήθηκε στα πρώτα του χρόνια, ρητά από την εταιρική κουλτούρα της IBM. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Steve Jobs ήταν αντίθετος για κάθε συνεργασία. Για το λόγο αυτό, οι εμπειρογνώμονες του κλάδου πιστεύουν ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα γινόταν με τον Steve Jobs. Ο Tim Cook εργάστηκε στο παρελθόν για μια δωδεκαετία στην IBM.

0 σχόλια: