Σε έρευνα του Bloomberg: η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει ανάγκη από τρίτο πακέτο στήριξης.

ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει ανάγκη από τρίτο πακέτο στήριξης καθώς τα ομόλογα που εξέδωσε ήταν ανεπαρκή. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από μια τετραετή εξορία δεν έπεισε τους οικονομολόγους ότι μπορεί να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Το ΔΝΤ προβλέπει
η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα χρηματοδότησης 12,6 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

 «Η ικανότητα της Ελλάδος δεν είναι αρκετή  να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό », δήλωσε ο Gianluca Ziglio, εκτελεστικός διευθυντής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στο Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο, αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό έλλειμμα. «Τελικά οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάτι που θα γεφυρώσει κυρίως τις ανάγκες χρηματοδότησης, που έχει η Ελλάδα από τώρα και στο διάστημα κατά το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια τακτική και αρκετά μεγάλη πρόσβαση στην αγορά.»

 Τα ελληνικά ομόλογα ανέκαμψαν από τότε που η χώρα ανέλαβε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στην ιστορία και ήρθε κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις αγορές δύο φορές φέτος, παίρνοντας 4,5 δις ευρώ σε ομολόγα τριών και πέντε ετών.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο χαμηλό του 5,59 τοις εκατό τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό των 44,21 τοις εκατό το Μάρτιο του 2012, την παραμονή της αναδιάρθρωσης. Οι αποδόσεις έχουν από τότε ανέβει λόγω της χαμένης πληρωμής χρέους από δύο εταιρείες του ομίλου της Πορτογαλίας Espirito Santo, που διετάραξε την εμπιστοσύνη στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα ήταν 6,22 τοις εκατό στο Λονδίνο.

Έξι χρόνια ύφεση

 Η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει συγυρίσει τα δημόσια οικονομικά της και τρέχει ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από τις πληρωμές τόκων. Οι περικοπές που έκανε για να φτάσει εκεί βάθυνε την ύφεση των έξι ετών και κόστισε στη χώρα το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της και τροφοδότησε τη λαϊκή αντίθεση προς τις διασώσεις. Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένα δεσμευτεί, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο διάσωσης ή νέα μέτρα λιτότητας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι δεν τον πιστεύουν. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια, δεν έχει αλλάξει από μια δημοσκόπηση του Απριλίου, λίγο πριν η Ελλάδα πωλήσει τα ομόλογα για την επιστροφή στις αγορές, τότε ο Σαμαράς χαιρέτισε ως ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να μπορέσει να ανακτήσει την δημοσιονομική κυριαρχία», δήλωσε ο Μιχάληςl Μιχαηλίδης, ένας στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland Plc στο Λονδίνο. «Λαμβάνοντας υπόψη το ΔΝΤ θα συνεχίσει την εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο του προγράμματος και ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υπό όρους. Η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει τις τριμηνιαίες εξετάσεις για τα χρήματα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους ούτως ή άλλως.»

Η Τρόικα Επιστρέφει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα κορυφωθεί στο 177 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τρέχον έτος. Πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας κατά 0,8 τοις εκατό του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος δεσμεύει τους εταίρους της ζώνης του ευρώ της σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να τους πείσει ότι θα τηρήσει τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσης.

Το χρηματοδοτικό χάσμα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετάσει η τρόικα όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο. Ένας τρόπος για την επίλυσή του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα 11.5 δις ευρώ, εναπομείναντα κεφάλαια διάσωσης, που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, σύμφωνα με τον Λευτέρη Φαρμάκη, αναλυτή της Nomura International στο Λονδίνο.

Πολιτικά Τοξικό
Ενώ η τρόικα έχει απορρίψει ελληνικές προτάσεις να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αλλού, λέγοντας ότι είναι αναγκαία. Κορυφαία στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα, είπαν σε μια συνέντευξη στις 15 Ιουλ ,ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να χρειαστούν κεφάλαια μετά από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Οκτώβριο, είπαν.

 «Ένα τρίτο δάνειο είναι περιττό και πολιτικά τοξικό», δήλωσε ο Φαρμάκης αναλυτής της Nomura International. "Μέρος του ποσού του ΤΧΣ θα πρέπει να είναι διαθέσιμο μετά την επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού, έτσι με ένα κομμάτι της συμπληρωματικής έκδοσης έως το 2015 θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει το κενό χρηματοδότησης."

Οι οικονομολόγοι αναμένουν οικονομία στην Ελλάδα να εξέλθει από την ύφεση το τρέχον έτος. Θα κυμανθεί δε στο 0,2 τοις εκατό, σύμφωνα με τη ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg News που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου. Οι τιμές καταναλωτή έχουν μειωθεί για 16 συνεχόμενους μήνες, καθιστώντας το βάρος του χρέους πιο δύσκολο να εξοφληθεί σε πραγματικούς όρους, δεν θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι μέχρι το 2015, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

  «Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ότι είναι στο σωστό δρόμο προς την ανάκαμψη, αλλά μια δήλωση της επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα είναι ακόμα πρόωρη», δήλωσε ο Όλιβερ Salmon, οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο. «Οι τιμές αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι το 2015, αλλά ο αποπληθωρισμός θα παραμείνει ένα συνεχές φαινόμενο.»

0 σχόλια: