Η μάχη εκπτώσεων στο Smartphone σας με την Τεχνολογία Beacon.

Τεχνολογία Beacon
Σύντομα θα γίνει δυνατό, να μας λέει το κινητό μας με τη βοήθεια του mini-πομπών, που στο σούπερ μάρκετ βρίσκεται η κόκα-κόλα. Αν θα μπορούσαμε σαν τακτικοί πελάτες να πάρουμε μεμονωμένες
προσφορές. Αλλά οι πελάτες θέλουν να ενημερώνονται για τη θέση του προϊόντος στο κατάστημα;

Το επόμενο μεγάλο πράγμα είναι αρκετά μικρό: Χρησιμοποιώντας μίνι πομπούς μπορούν επίσης να πλοηγηθούν τα smartphones σύντομα σε εσωτερικούς χώρους. Η αποκαλούμενη Beacon τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο πιο ψηφιακό, από την αγορά μέχρι την επίσκεψη σε ένα μουσείο.

 Στο σούπερ μάρκετ το smartphone θα θυμίζει στον πελάτη τη λίστα αγορών του και θα τον οδηγεί απευθείας στα προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στο σπίτι οι πληροφορίες εμφανίζονται στις αντίστοιχα δωμάτια στα γυαλιά δεδομένων. Και όταν έρχεται ο δάσκαλος στην τάξη, το Tablet μάθησης θα μπλοκάρει στους μαθητές ξαφνικά την πρόσβαση στο Whatsapp και το Facebook.

Οράματα του μέλλοντος; Όχι, αυτά και άλλα παρόμοια σενάρια είναι πιλοτικά έργα που αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα. Πολύ σύντομα, θα μπορούσαν να είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής η Beacon τεχνολογία που θα χρησιμοποιούν τα iPhone και τα Android smartphone.


 Ειδικότερα, η λιανική στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή αρχίζει, ως δοκιμή για εξοπλισμό καταστημάτων με την Beacon τεχνολογία. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: Ο εντοπισμός της θέσης κάνει την πλοήγηση ακόμη και σε περιορισμένους χώρους εφικτή. Για παράδειγμα οι πελάτες μπορούν να οδηγούνται σε ειδικές προσφορές και γενικά να βρίσκουν καλύτερα τα προϊόντα. Ο εντοπισμός των πελατών που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές θα τους επιτρέπει την πρόσβαση σε προσωπικές εκπτώσεις και βοηθά επίσης να συλλεχτούν πληροφορίες σχετικά με την αγοραστική συμπεριφορά. 

Πώς λειτουργεί η Beacon τεχνολογία
 Οι Beacons είναι μικροί πομποί που βασίζονται στο πρότυπο Bluetooth Low Energy (BLE), η οποία είναι η εξοικονόμηση ενέργειας την έκδοση 4.0 του Bluetooth. Το Bluetooth είναι ένα πρότυπο μετάδοσης, το οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα η σύνδεση κινητών τηλέφωνων με ένα κιτ hands-free στο αυτοκίνητο ή με ένα ασύρματο ακουστικό.

 Σαν Beacon μπορούν να δράσουν τα smartphone, που σαν μίνι πομποί θα τοποθετούνται απλώς κάπου και στη συνέχεια θα στέλνουν τα σήματά τους μέχρι και 30 μέτρα. Προκειμένου για ένα κινητό τηλέφωνο με το σήμα των Beacon μπορεί να κάνει κάτι, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο πρόγραμμα που θα είναι εγκατεστημένο σε αυτό.

 Πράγματι τα Beacons λειτουργούν απλώς σαν ένας εικονικός φάρος. Αποστολή τρεις αναγνωριστικούς αριθμούς που περιγράφουν που είναι η μονάδα. Το πρώτο παράδειγμα, θα μπορούσε να σταθεί για μια αλυσίδα burger, το δεύτερο για ένα συγκεκριμένο κατάστημα, το τρίτο για μια συγκεκριμένη θέση εντός της εν λόγω καταστήματος. Χωρίς την εφαρμογή, που ξέρει τι σημαίνουν οι αριθμοί, το σύστημα δεν λειτουργεί. Ο μικρός πομπός λειτουργεί μόνο προς μία κατεύθυνση, δεν μπορεί να λάβει δεδομένα.

Έτσι, αν έχετε εγκαταστήσει οποιαδήποτε εφαρμογή που λαμβάνει τα σήματα το Beacon και τα ερμηνεύει επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι κάποιος μπορεί να εντοπίσει πού μένετε. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν πολλές χρήσιμες εφαρμογές - για παράδειγμα, η πλοήγηση στο εσωτερικό των κτιρίων.

Η Pepsi και η Κόκα-κόλα θα μπορούσαν να δώσουν μάχες των τιμών σε πραγματικό χρόνο.

 "Φανταστείτε ότι είστε αντιμέτωποι με ένα ράφι με αναψυκτικά," περιγράφει ο Marek Modzelewski για ένα σενάριο. "Το Beacon τους αναγνωρίζει ως τακτικούς πελάτες, η εφαρμογή τους δίνει συνέχεια μια έκπτωση για ορισμένα ποτά." Ακόμη περισσότερο: Στο μακρινό μέλλον κουτιά Pepsi και Coke θα είναι είδος σε πραγματικό χρόνο πόλεμο προσφοράς που θα μπορούσε να οργανώσει η εφαρμογή και που θα προτείνει τη χαμηλότερη τιμή, που θα έρχεται στο καλάθι.

 Ειδικά αυτές τις επιλογές παρακολούθησης θα πρέπει να επικαλεσθούν την προστασία των δεδομένων με αυτό το σχέδιο, ειδικά στην Ευρώπη. «Το καλό πράγμα για το χρήστη είναι ότι μπορεί να καθορίσει ακριβώς ποιες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία iBeacon και τι όχι», αυτό πιστεύει το αφεντικό Foeckl της Onyxbeacon.

0 σχόλια: