Αξίζουν οι σπουδές του πανεπιστημίου;

  • Αναρτήθηκε: 31.5.12 -
Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση εξακολουθεί να αξίζει το χρόνο και τα χρήματα που απαιτεί; Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι νέοι κάνουν τους ίδιους υπολογισμούς: ξοδεύουν χρήματα για να ακολουθήσουν τρία ή τέσσερα χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή ρισκάρουν χωρίς το πτυχίο..


Μια 20-χρονη φοιτήτρια, η Giulia, βρίσκεται στο δεύτερο έτος του πανεπιστημίου Sapienza στη Ρώμη, όπου σπουδάζει την επιστήμη της επικοινωνίας. Τελικά αποφάσισε να τα παρατήσει. Η επιλογή της δεν ήταν λανθασμένη, διότι αυτό ήθελε να σπουδάσει. Απλά πιστεύει ότι το πτυχίο αυτό δε θα τη βοηθήσει να αποκατασταθεί επαγγελματικά. Λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται άχρηστο και οικογένειες επισημαίνουν ότι δε θα ανταμειφθεί η αξία του.

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του εθνικής επιτροπής βαθμολόγησης των πανεπιστημίων, λιγότερο από το 60% των μαθητών με υψηλά πτυχία από τα ιταλικά πανεπιστήμια, έχουν το χαμηλότερο ποσοστό απόδοσης των τελευταίων 30 χρόνων.

"Είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις μια θέση εργασίας χωρίς να έχεις πτυχίο", είπε η Giulia. Σε λίγες εβδομάδες θα εργάζεται σε ένα μπαρ που διευθύνει η θεία και ο θείος της.

Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Βρετανία υπάρχει ένα πραγματικά μεγάλο κόστος εκπαίδευσης. Τα δίδακτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανέρχονται έως 9.000 λίρες Αγγλίας από το Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία περίπου 3.000 ευρώ.

Ο μισθός των τελειόφοιτων συρρικνώνεται, αλλά μέχρι σήμερα ένα καλό πτυχίο θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία των νέων πτυχιούχων μεταξύ 25-29 χρονών αυξήθηκε από 7% σε 9,2% τα έτη 2008 - 2011. Από την άλλη πλευρά η ανεργία των νέων με τη βασική εκπαίδευση αυξήθηκε από 16,1% σε 24,3%.

Παρόλα αυτά σε χώρες όπως η Ιταλία, ένα πανεπιστημιακό πτυχίο μπορεί να είναι μια επικίνδυνη επένδυση. Τα πανεπιστήμια της Ιταλίας κατατάχθηκαν μεταξύ των κατώτερων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Eurostat. Μόνο το 76,6% των πτυχιούχων βρίσκουν εργασία, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 82,3%.

Στη Γαλλία το BA των δημόσιων πανεπιστημίων θεωρείται τόσο υποβαθμισμένο, ώστε είναι σχεδόν επιβεβλημένο να ακολουθηθεί ένα master. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου τα πτυχία bachelor έχουν σχεδόν αμαυρωθεί, ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του. Στα γαλλικά δημόσια πανεπιστήμια το 48% των πρωτοετών δε συνεχίζει στο δεύτερο έτος και μόνο το 38% ολοκληρώνει τα τρία έτη των σπουδών. Η Ιταλία έχει ποσοστό εγκατάλειψης 45%.

Λοιπόν τελικά αξίζει τον κόπο μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
Η ετυμηγορία των φοιτητών της Βρετανίας είναι ναι. Παρά τον τριπλασιασμό των διδάκτρων, οι αιτήσεις στα πανεπιστήμια δεν έχουν πέσει και πολύ. Σημειώνουν πτώση περίπου 9% από έτος σε έτος. Ο αριθμός των αιτήσεων από τους 18-χρονους Βρετανούς έχει μειωθεί μόλις 2,6%. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια αισθητή πτώση από τους υποψήφιους της υπόλοιπης Ευρώπης. Από τις περίπου 45.000 της περσινής χρονιάς, σε 39.000 για αυτό το Σεπτέμβριο. Αλλά τα Βρετανικά πανεπιστήμια παραμένουν δημοφιλή για τους υποψήφιους από όλο τον κόσμο.

Πηγή: guardian