Ζώντας κοντά σε πράσινους δημόσιους χώρους μπορεί να μειωθεί η κατάθλιψη κατά 70 τοις εκατό.

χώρος πρασίνου
Η φύση έχει πράγματι εκπληκτικά θεραπευτικές ικανότητες. Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης έχουν βρει ότι η αφαίρεση των σκουπιδιών και η φύτευση χόρτου και δέντρων σε κενά οικόπεδα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι επιπτώσεις των καθαρών και των πράσινων δημόσιων χώρων

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο δίκτυο JAMA την Παρασκευή 20 Ιουλίου, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μετατροπή των άδειων οικοπέδων σε καθαρό και πράσινο χώρο μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατάθλιψη σε κατοίκους, που βρίσκονται εντός ενός τετάρτου του μιλίου (περίπου 400 μέτρων).

Η ερευνητής της μελέτης η Ευγενία Νότου, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και οι συνεργάτες της, εξέτασαν 541 κενές θέσεις γύρω από τη Φιλαδέλφεια. Χλοοτάπητες και δέντρα φυτεύτηκαν σε ένα τρίτο των οικοπέδων αυτών και ένα άλλο τρίτο είχε απομακρύνει τα σκουπίδια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν στη συνέχεια τη συναισθηματική κατάσταση 342 ντόπιων από το 2011 έως το 2014 κατά την περίοδο της μελέτης καθαρισμού. Διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι σε περιοχές όπου υπήρχαν έργα εξομάλυνσης ή απομάκρυνσης απορριμμάτων παρουσίασαν μειωμένη αίσθηση κατάθλιψης κατά περίπου 40%. Κάτοικοι στις γειτονιές κάτω από το όριο της φτώχειας ανέφεραν μειωμένη αίσθηση κατάθλιψης κατά 70%.

Η ερευνητής της μελέτης η Ευγενία Νότου, και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι ζούσαν κοντά σε ανακαινισμένα τμήματα είχαν μειωμένα αισθήματα απελπισίας, άνευ αξίας και γενικά κακής ψυχικής υγείας. Σε άτομα που ζούσαν σε μέρη που δεν καθαρίστηκαν, τα επίπεδα της κατάθλιψης παρέμειναν τα ίδια ή άλλαξαν ελαφρά μόνο.

0 σχόλια: