Frankfurter Algemeine: Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα; Ο επικεφαλής του Euro Group Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα από τους Ελλήνες.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης
Ο πρόεδρος του Euro Group  Γερούν Ντάισελμπλουμ θέλει έως τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 16 Φεβρουαρίου να έχει σαφή εικόνα για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα μέχρι
τότε δεν συμφωνήσει με την τήρηση των όρων της Τρόικας, κατά την άποψη του προέδρου του Euro Group λόγω της έγκρισης αρκετών εθνικών κοινοβουλίων είναι εξαιρετικά δύσκολο να επεκταθεί, η λήξη των δανείων έκτακτης ανάγκης.

 "Χρειαζόμαστε μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, ένα χρονικό πλαίσιο για περαιτέρω δράση. Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα τελεσίγραφο ", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, το Σάββατο στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου στη Χάγη. "Από την ημερομηνία αυτή περίπου ένα χρόνο πριν δεν υπήρχε προς συζήτηση αυτό το Ελληνικό θέμα ", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο Dijsselbloem γνωρίζει ότι τυχόν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα απαιτούν χρόνο.

"Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία χωρίς όρους", δήλωσε η εκπρόσωπος των ηγετών της ομάδας του ευρώ. "Και μια συμφωνία θα πάρει χρόνο." Οι υπουργοί Οικονομικών των 18 χωρών εταίρων της Ελλάδα της Ευρωζώνης ελπίζουν να μάθουν περισσότερα στην ειδική συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης σχετικά με τις προγραμματισμένες προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Αθήνας. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συσχετίσει την επέκταση της βοήθειας με την αλλαγή των συνθηκών, θα πρέπει αυτό επίσης να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αυτό χρειάζεται χρόνο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είναι εν τω μεταξύ παρουσιάζει στους ομολόγους του της ΕΕ μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση και το χρηματοδοτικό σχέδιο. "Εμείς θα υποβάλουμε ολοκληρωμένη πρόταση", είπε ο Βαρουφάκης τα Σάββατο με προοπτική τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την Τετάρτη. Η εκπλήρωση των όρων μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της ενίσχυσης, χωρίς την οποία οι Έλληνες απειλούνται με ταχεία πτώχευση. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα ανακοίνωσε μια αλλαγή πορείας, λόγω της δυσαρέσκειας του πληθυσμού σχετικά με τις δυσκολίες των μέτρων λιτότητας και καλεί την ΕΕ την αναβολή μέχρι τα τέλη Μαΐου.

0 σχόλια: