Ελπίδα ειρήνης στην Ουκρανία μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Κρεμλίνο.

Παρασκευή το βράδυ στο Κρεμλίνο: Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν
Για ώρες η Μέρκελ, ο Ολάντ και Πούτιν αγωνίζοταν για την ειρήνη στην Ουκρανία. Μια άμεση κατάπαυση του πυρός δεν υλοποιήθηκε. Αλλά υπάρχει ελπίδα: Την Κυριακή θα πρέπει να τηλεφωνήσει ο ένας τον άλλον.

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η συμφωνηθείσα πριν από πέντε μήνες και μέχρι στιγμής αγνοημένη ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πάνω σε αυτό συνεννοήθηκαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια πεντάωρη κρίσημη σύσκεψη στη Μόσχα την Παρασκευή το βράδυ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Steffen Seibert και κυβερνητικοί κύκλοι στο Παρίσι, περιέγραψαν τη συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα από κοινού "εποικοδομητική".

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε ότι είχε συμφωνήσει να εργαστούν για ένα "πιθανό κοινό σχέδιο" που θα λαμβάνει υπόψη και τις δύο προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η σύγκρουση της Ουκρανίας είναι επίσης το κύριο θέμα της Διάσκεψης για την Πολιτική Ασφάλειας στο Μόναχο. Το Σάββατο, η καγκελάριος θα κάνει μια ομιλία εκεί.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Seibert, ότι εργάζονται τώρα με βάση την πρόταση της Μέρκελ και του Ολάντ για μια κοινή συμφωνία της εφαρμογής της συμφωνηθείσας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ για το ειρηνευτικό σχέδιο του Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, ενσωματώθηκαν προτάσεις του Πούτιν και του πρόεδρου της Ουκρανίας Petro Poroshenko. Λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου οι ειρηνευτικές προσπάθειες θα συνεχιστούν την Κυριακή. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει ένα τηλεφώνημα μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Πούτιν και Poroshenko.

Παραχωρήσεις για το ρωσική κυριαρχία στο Donbass

Το σχέδιο δράσης του Μινσκ, που δεν εφαρμόστηκε, περιλάμβανε μεταξύ άλλων, μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μαχών στην ταραγμένη περιοχή του Donbass, των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών στρατευμάτων της Ουκρανίας, την απόσυρση των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή και τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης. Περιλαμβάνει επίσης την αποστολή παρατηρητών για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.

Πολλοί παρατηρητές στο Κίεβο και τη Μόσχα υποθέτουν ότι ίσως μπορεί να υπάρξει μία ειρήνη στην Ουκρανία, αν υπάρχουν παραχωρήσεις για τη ρωσική κυριαρχία στο Donbass. Οι συζητήσεις είναι μια κατάπαυση του πυρός με μια νέα γραμμή κατάπαυσης του πυρός και την αυτονομία για τις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές που ελέγχονται. Η Ρωσία καλεί επίσης για απευθείας συνομιλίες των αυτονομιστών με το Κίεβο. Ο Poroshenko το αρνήθηκε μέχρι τώρα.

Η Μέρκελ είχε τονίσει λίγο πριν τη συνάντηση στη Μόσχα ότι η ίδια και ο Ολάντ "ενεργούν σαν ουδέτεροι ενδιάμεσοι ". "Είναι σημαντικό ότι αντιπροσωπεύουν όχι μόνον τα Γερμανικά, και Γαλλικά συμφέροντά, αλλά ιδιαιτέρως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα", δήλωσε η Μέρκελ στο Βερολίνο. "Πρόκειται για την ειρήνη, την Ευρωπαϊκή ειρήνη και την διατήρηση της αυτοδιάθεσης των λαών."

Σε εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία περισσότεροι από 5400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Απρίλιο του 2014 και οι συνθήκες διαβίωσης είναι καταστροφικές. Η γερμανο-γαλλική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης που η Μέρκελ και ο Ολάντ, τους είχε ήδη οδηγήσει την Πέμπτη σε συνομιλίες με τον Poroshenko στο Κίεβο, επισκιάστηκε από περισσότερες μάχες σε μια εμπόλεμη ζώνη με πολυάριθμους θανάτους. Η αυξανόμενη βία εκεί αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο το Σάββατο, ως εκ τούτου, θα κυριαρχείται σχεδόν εντελώς από την κρίση στην Ουκρανία. Εκτός από τη Μέρκελ, η οποία πέταξε κατευθείαν στη βαυαρική πρωτεύουσα μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν το Σάββατο θα υπάρχει επίσης ο Poroshenko, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σχετικά άρθρα :

Zeit :Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.
 

0 σχόλια: