Η συνέντευξη του Βαρουφάκη στην γερμανική εφημερίδα Zeit.

Η Γερμανία δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται την Ελλάδα, αλλά να την ακούσει, λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Σε μια συνέντευξη με τη ZEIT και τη
ZEIT ONLINE υπόσχεται ποτέ πια να μην δημιουργήσει χρέη.

ZEIT ONLINE: Κύριε Βαρουφάκη, έχετε στρέψει μέσα σε λίγες ημέρες τη μισή Ευρώπη εναντίον σας. Ήταν αυτό σχεδιασμένο;

Γιάνης Βαρουφάκης: Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό. Χρειάζεται χρόνος μέχρι να έχει γίνει κατανοητό από όλους, ότι συνέβη στην ΕΕ μια πολύ θεμελιώδη αλλαγή.

ZEIT ONLINE: Ποια αλλαγή;

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση στην Ελλάδα και έχει λάβει αποφάσεις που έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα. Σήμερα, η ΕΕ είναι σαν μια εθισμένη στο παιχνίδι που ρίχνει χρήμα αλλά δεν έχει θετικό αποτέλεσμα. Δεν είμαστε σε θέση να πούμε: Σταματήστε! Έχουμε κάνει κάτι λάθος; Μήπως δεν έχουμε καταλάβει σωστά αυτήν την κρίση;

ZEIT ONLINE: Έχουμε αυτό; Η ελληνική οικονομία αυξάνεται και πάλι τον τελευταίο καιρό.

Βαρουφάκης: καθαρά στατιστική άποψη, ίσως. Αλλά στην πραγματικότητα έχουμε πτώση των εισοδημάτων και των τιμών. Η τρέχουσα πολιτική κρίση έχει ενισχύσει τις πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη το δεξί άκρο, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιταλία. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας.

ZEIT ONLINE: Στη Γερμανία, πολλοί φοβούνται ότι αυτό είναι μια δικαιολογία για να σταματήσετε τις μεταρρυθμίσεις. 

Βαρουφάκης: Οι Γερμανοί πρέπει να το καταλάβουν ότι δεν θα απομακρυνθούμε από την οδό των μεταρρυθμίσεων, αν έχουμε δώσει επίσης σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ το μήνα, 300 ευρώ ετησίως. Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για τα καρτέλ, πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους. Γιατί ένα χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου σε μας κοστίζει τρεις φορές όσο στη Γερμανία;

ZEIT ONLINE: Γιατί;

Βαρουφάκης: Επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς. Ως εκ τούτου, πρέπει να προσέξουμε. Αντ 'αυτού, συζητήσαμε για το πόσες φορές τα φαρμακεία θα είναι ανοιχτά.

ZEIT ONLINE: Πολλές κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να κάνουν κάτι γι 'αυτές τις παραβιάσεις. Αυτό που συνέβη ήταν πολύ λίγο. Γιατί θα πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη;

Βαρουφάκης: Δεν πρέπει να μας εμπιστεύεστε. Αλλά θα πρέπει να μας ακούσετε. Ακούστε τι έχουμε να πούμε και στη συνέχεια, ας συζητήσουμε αμερόληπτα γι 'αυτό.

ZEIT ONLINE: Είστε νέος στη κυβέρνηση, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν έχουν καμία εμπειρία στην κυβέρνηση. Πώς θα τα καταφέρετε;

Βαρουφάκης: Μπορεί να είμαστε άπειροι, αλλά δεν είμαστε μέρος του συστήματος. Και εμείς θα ζητήσουμε συμβουλές. Κάναμε μια επαφή με τον José Ángel Gurría, Γενικός Γραμματέα του ΟΟΣΑ, θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

ZEIT ONLINE: Η κυβέρνησή σας έχει επαναπροσλάβει χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων. Είναι αυτή η νέα Ελλάδα;

Βαρουφάκης: Δεν έχουμε ακόμα προσλάβει κανέναν. Έχουμε ανακοινώσει ότι θα δούμε έναν αριθμό απολύσεων στο δημόσιο τομέα, οι οποίες έγιναν κάτω από ύποπτες συνθήκες, επειδή ο λόγος της απόλυσής τους δεν μας έπεισε.

ZEIT ONLINE: Η αιτιολογία ήταν ότι λείπουν τα χρήματα.

Βαρουφάκης: Αυτό δεν με πείθει. Ένα παράδειγμα: τα σχολεία μας λεηλατήθηκαν, επειδή οι άνθρωποι ασφαλείας είχαν χάσει τη δουλειά τους. Είναι αυτό ένα λογικό μέτρο της οικονομίας; Θα απολύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας και το βράδυ μπορεί να κλαπούν οι υπολογιστές του σχολείου.

 Η Ευρώπη δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία 

ZEIT ONLINE: Λύνονται τα προβλήματα, χωρίς να φουσκώσουν τον κρατικό μηχανισμό;

Βαρουφάκης: Εμείς δεν το φουσκώνουμε. Όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους, τότε θα το ξαναδούμε ώστε μερικές κενές θέσεις να μην καταλαμβάνονται. Όταν εργαζόμουν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, υπήρξε μια καθαρίστρια με το όνομα Ανθούλα. Συχνά έπρεπε να δουλέψουμε μέχρι τα μεσάνυχτα. Η Ανθούλα έπρεπε όμως το επόμενο πρωί να διατηρήσει καθαρές τις εγκαταστάσεις. Μαντέψτε ποιος είχε απολυθεί ως μέρος του προγράμματος λιτότητας πρώτα; Η Ανθούλα.

ZEIT ONLINE: Μπορεί η πολιτική να προσανατολίζεται σε απομονωμένες εκδοχές;

Βαρουφάκης: Ναι. Αλλά το παράδειγμα της Ανθούλας αντιπροσωπεύει την κατάσταση στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναποτελεσματικές και άδικες. Γι 'αυτό και διέταξα την αποκατάσταση των καθαριστριών στο υπουργείο μου.

ZEIT ONLINE: Οπότε είναι αυτές οι γυναίκες που έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και μήνες στην Αθήνα, κατά την απόλυσή τους έγιναν το σύμβολο της κρίσης;

Βαρουφάκης: Ακριβώς. Στο υπουργείο μου, οι εκπρόσωποι της τρόικας ...

ZEIT ONLINE: ... οι επιθεωρητές της ΕΕ ...

Βαρουφάκης: ... οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που επινοήθηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν απορρίψει ως υψηλόμισθους συμβούλους, αλλά τις υπηρέτριες οι οποίες καθάρισαν τα δωμάτια και τις τουαλέτες τη νύχτα. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών, που έπαιρναν 500 ευρώ το μήνα πήγαν στο σπίτι τους. Η απόφαση αυτή είναι ηθικά κατακριτέα. Και πριν με ξαναρωτήσετε τα χρήματα θα εξοικονομηθούν αλλού με την ανανέωση των συμβάσεων των συμβούλων.

ZEIT ONLINE:Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα δαπανών πολλών δισεκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό δεν είναι νέο χρέος;

Βαρουφάκης: Θα πρέπει να προχωρήσει. Μπορώ να σας υποσχεθώ: Η Ελλάδα μετά την αφαίρεση των τόκων, δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!

ZEIT ONLINE: Γιατί έπρεπε τότε την τρόικα να την πετάξετε έξω από τη χώρα;

Βαρουφάκης: Ποια είναι η Τρόικα; Μια ομάδα τεχνοκρατών που θα επιβλέπει την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Έχουμε επιλέξει ότι δεν δεχόμαστε πλέον την λογική των προγραμμάτων τους. Έχουν καταστρέψει τη χώρα μας. Η τρόικα δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί μαζί μας για μια διαφορετική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας.

ZEIT ONLINE: Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τους όρους που επιβάλλονται από τους χρηματοδότες. Η στάση του Βερολίνου είναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Βαρουφάκης: Εγώ μερικές φορές πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία. Η Γερμανία υπέγραψε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά αυτό το συμβόλαιο ήταν κακό. Η Ευρώπη θα είχε γλιτώσει πολλά δεινά, αν είχε σπάσει. John Maynard Keynes ...

ZEIT ONLINE: ... ο διάσημος Βρετανός οικονομολόγος...

Βαρουφάκης: ... εκείνη την εποχή ήδη είχαν προειδοποιήσει ότι δεν ήταν μια βιώσιμη στρατηγική για να οδηγήσει μια χώρα στην καταστροφή. Εάν πιστεύουμε ότι η πολιτική διάσωσης ήταν ένα λάθος, πρέπει να το αλλάξουμε.

Η Γερμανία είναι η πιο ισχυρή χώρα στην Ευρώπη

ZEIT ONLINE: Ήταν λάθος;

Βαρουφάκης: Ένα τεράστιο λάθος. Η Ελλάδα καταρρέει κάτω από το χρέος της. Πώς θα το χειριστούμε; Έχουμε δώσει μια υπερχρεωμένη χώρα περισσότερες πιστώσεις. Φανταστείτε, έναν από τους φίλους σας να χάνει τη δουλειά του και δεν μπορεί να πληρώσει την υποθήκη του. Θα του δώσετε ένα άλλο δάνειο, έτσι ώστε να αποπληρώσει τις δόσεις για το σπίτι του; Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Εγώ είμαι ο Υπουργός Οικονομικών της χρεωκοπημένης χώρας!

ZEIT ONLINE: Τι προκύπτει από αυτό;

Βαρουφάκης: Θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα προβλήματα με την εμφάνιση του εκκαθαριστή. Και τι κάνει αυτός; Εκείνος προσπαθεί να μειώσει το χρέος.

ZEIT ONLINE: Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα κούρεμα.

Βαρουφάκης: Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν έννοιες που έχουν δυσφημιστεί σε ορισμένες χώρες. Αλλά μπορούμε επίσης να μειώσουμε, το ποσό του χρέους, χωρίς καν να αγγίξουμε το βάρος του χρέους. Η πρότασή μου είναι: το ποσό των τόκων να συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υψηλή ανεργία. Κατά τη διάρκεια του έτους 2014, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σταδιακά, είναι τώρα στο 25,5 τοις εκατό, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα πλήττονται οι νέοι Έλληνες: Σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι χωρίς δουλειά.

Επιπλέον, οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες εσόδων, από τότε που η κρίση ξεκίνησε. Μετά από πληροφορίες από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα το εισόδημα μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό από το 2009. Οι συντάξεις μειώθηκαν δραστικά και επίσης στις δημόσιες υπηρεσίας κόπηκαν οι μισθοί των διακοπών και των Χριστουγέννων.

ZEIT ONLINE: Νομίζετε ότι σκόπιμα δεν σας καταλαβαίνουν;

Βαρουφάκης: Ελπίζω ότι είναι απλά μια παρεξήγηση.

ZEIT ONLINE: Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε αμέσως μετά την εκλογή του ένα μνημείο για την αντίσταση ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Επίσης, έχει γίνει κατανοητό ως μια πρόκληση. Επίσης, μια παρεξήγηση;

Βαρουφάκης: Σε εμάς το κόμμα Χρυσή Αυγή έχει αυξηθεί και έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο. Αυτοί δεν είναι νεο-ναζί, είναι Ναζί. Πρέπει να τους πολεμήσουμε οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Τα τριαντάφυλλα στο μνημείο, ήταν ένα μήνυμα προς τους Ναζί στη χώρα μου. Δεν υπήρχε σήμα προς την κατεύθυνση της Γερμανίας.

ZEIT ONLINE: Είναι γνώμη σας στην Ευρώπη ότι η Γερμανία έχει γίνει πολύ ισχυρή;

Βαρουφάκης: Η Γερμανία είναι η πιο ισχυρή χώρα στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η ΕΕ θα ωφεληθεί εάν η Γερμανία νοείται ως ηγεμόνας. Αλλά ένας ηγεμόνας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους άλλους. Αυτή ήταν η προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ZEIT ONLINE: Τι θα μπορούσε να κάνει η Γερμανία;

Βαρουφάκης: Φαντάζομαι ένα σχέδιο Μέρκελ, σαν υπόδειγμα του σχεδίου Μάρσαλ. Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να ενώσει την Ευρώπη. Αυτό θα ήταν μια θαυμάσια κληρονομιά της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

ZEIT ONLINE: Η Μέρκελ θα έλεγα ότι έχουμε ένα σχέδιο.

Βαρουφάκης: Τι είναι αυτό το σχέδιο; Μια Ευρώπη στην οποία θα έχουμε περισσότερα δάνεια που δεν θα μπορούμε ποτέ να επιστρέψουμε; Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν κόψει κάποτε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ είναι τώρα 7 δις € στο τραπέζι, που μπορούμε να πάρουμε τόσο εύκολα. Απλά πρέπει να υπογράψουμε ένα έγγραφο γρήγορα. Αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ καλά, αν το έκανα αυτό, επειδή δεν θα έλυνε το πρόβλημα.

ZEIT ONLINE: Αλλά έχετε ένα άλλο πρόβλημα: Σε λίγες εβδομάδες θα μπορούσε να ξεμείνετε από χρήματα.

Βαρουφάκης: Για αυτό χρειαζόμαστε ένα ενδιάμεσο δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζές μας, έτσι ώστε να μπορεί να μας κρατήσει χρησιμοποιώντας το θέμα των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων .

ZEIT ONLINE: Η ΕΚΤ θα μπορούσε έτσι να προχωρήσει στην άκρη της νομιμότητας.

Βαρουφάκης: Δεν θα είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει μια τέτοια αποστολή. Και δεν είναι μια μόνιμη λύση. Από τις αρχές Ιουνίου, έχουμε έτοιμο το σχέδιο μας.

ZEIT ONLINE: Θα ζητήσετε από τη Ρωσία βοήθεια;

Βαρουφάκης: Τότε μπορώ να δώσω μια σαφή απάντηση: Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα για συζήτηση. Εμείς ποτέ δεν θα επιδιώξουμε οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα.

0 σχόλια: