Η βραχυπρόθεσμη άντληση κεφαλαίων για τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην ΕΚΤ δεν βρίσκει συμμάχους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidmann ζήτησε από την κυβέρνηση της Ελλάδας περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη άντληση κεφαλαίων, η νέα ελληνική κυβέρνηση στην ΕΚΤ δεν βρίσκει συμμάχους. Ο Πρόεδρος της
Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Weidmann βλέπει την Αθήνα να έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidmann ζήτησε από την κυβέρνηση της Ελλάδας περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί "όλες οι χώρες είναι αποφασισμένες να εργαστούν σκληρά για να μειώσουν το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος τους και να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές οικονομικές δομές," δήλωσε ο Weidmann στο περιοδικό Entrepreneur της βαυαρικής οικονομίας.

Προγράμματα βοήθειας μπορεί να έχουν μόνο έναν προσωρινό χαρακτήρα. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έδειξαν ότι έχουν τη βούληση και ανέλαβαν την ευθύνη τους. Επίσης, η Ελλάδα έχει ήδη σημειώσει σημαντικές προσαρμογές που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. "Αλλά είναι επίσης σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση ακόμα έχει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής μπροστά της. Εδώ ελπίζω για την κατανόηση, ότι τη χώρα θα βοηθήσει μόνο μια μακροπρόθεσμη σταθερή διαδικασία μεταρρύθμισης " δήλωσε ο Weidmann. 

Κατά τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης, συμφωνήθηκε ότι μια χώρα μέλος θα αναλάβει την ευθύνη για τα δημόσια οικονομικά της. "Γι 'αυτό πρέπει λογικά επίσης να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες των αποφάσεών της."

Εν τω μεταξύ, ωθεί την ελληνική κυβέρνηση τα σχέδιά της για τη βραχυπρόθεσμη συγκέντρωση χρημάτων, σύμφωνα με την έκθεση των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με την αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι νομισματικές αρχές αντιτάχθηκαν στις υπερχρεωμένες χώρες να φέρνουν τίτλους ομολόγων με όγκο 10 δισεκατομμύρια € στην αγορά, προκειμένου να γεφυρώσουν τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφεραν οι «Financial Times», επικαλούμενη οικονομικούς κύκλους.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα στο τέλος του μήνα ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της προγράμματος βοήθειας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης συναντά την Τετάρτη τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα απορρίπτει τις απαιτήσεις λιτότητας και μεταρρυθμίσεων των διεθνών δανειστών, η οποία για χρόνια είχε σώσει με τα δισεκατομμύρια των δανείων της τη χώρα από τη χρεοκοπία.

0 σχόλια: