Η παραγωγή φοινικέλαιου οδηγεί σε εξαφάνιση είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η παραγωγή φοινικέλαιου οδηγεί σε εξαφάνιση είδη που απειλούνται με εξαφάνιση
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ή η IUCN προειδοποίησαν για
τους κινδύνους που προκαλείται από την παραγωγή φοινικέλαιου, ιδιαίτερα για την άγρια φύση.

Η επίδραση της παραγωγής φοινικέλαιου στη ζωή των ζώων και των φυτών

Η διεθνής ομάδα προστασίας λέει ότι η παραγωγή του συνήθως χρησιμοποιούμενου φυτικού ελαίου έχει αποδεκατίσει τη ζωή των ζώων και των φυτών στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Απειλεί επίσης τα παρθένα δάση της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής.

Η IUCN δήλωσε ότι η απώλεια οικοτόπων που συνδέεται με τις αναπτυσσόμενες φυτείες φοινικέλαιου έσπρωξε μερικά από τα είδη, τα οποία περιλαμβάνουν τίγρεις, οραγγουτάκια και κατώτεροι πίθηκοι στο χείλος της εξαφάνισης. Τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση οδηγούνται στο χείλος της εξαφάνισης ως αποτέλεσμα της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους για την παραγωγή φοινικέλαιου.

Η επικερδής καλλιέργεια διαπιστώθηκε ότι έχει προκαλέσει βλάβη σε 193 ζώα και φυτά που περιλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN.

Αποψίλωση των δασών

Εκτιμάται ότι η παραγωγή φοινικέλαιου βρίσκεται πίσω από το 8% περίπου της αποψίλωσης μεταξύ 1990 και 2008. Τα μισά από τα τροπικά δάση στο Βόρνεο που χάθηκαν από το 2005 έως το 2015 επηρεάστηκαν από την ανάπτυξη των φυτειών.

Το Ταμείο Παγκόσμιας Άγριας Ζωής δήλωσε ότι μια έκταση ισοδύναμη με το μέγεθος των 300 ποδοσφαιρικών πεδίων καθαρίζεται ανά ώρα για να γίνει ο δρόμος για την παραγωγή φοινικέλαιου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φυτείες φοινικέλαιου αποτελούν 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιοχή συγκρίσιμη με το μέγεθος της Ιταλίας ή της πολιτείας της Αριζόνα.

Οι περιοχές όπου οι φυτείες φοινικέλαιου είναι έτοιμες να επεκταθούν φιλοξενούν τα δύο τρίτα των απειλούμενων πτηνών του κόσμου και τα μισά από τα απειλούμενα θηλαστικά.

"Το εργοστάσιο εξαρτάται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία και η οικολογική του θέση επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας στις σημερινές ή πρώην τροπικές περιοχές των τροπικών δασών", δήλωσε η Task Force Oil Palm.

Άλλες επιπτώσεις της παραγωγής φοινικέλαιου

Η παραγωγή φοινικέλαιου μπορεί επίσης να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος και τη ρύπανση όταν σκόπιμες πυρκαγιές για την απομάκρυνση των δασών απελευθερώνουν νέφος και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός Rainforest Rescue προειδοποίησε επίσης ότι οι μικροί ιδιοκτήτες και οι αυτόχθονες που έχουν ζήσει και προστατεύσουν τα δάση να απομακρύνονται από τη γη τους.

"Στην Ινδονησία, περισσότερες από 700 ένοπλες συγκρούσεις σχετίζονται με τη βιομηχανία φοινικέλαιου. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν καθημερινά φαινόμενα, ακόμα και σε υποτιθέμενες" βιώσιμες "και" βιολογικές φυτείες", δήλωσε ο Rainforest Rescue.

Προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο


Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε τρόφιμα όπως μαργαρίνη, πίτσες, ψωμί, σοκολάτα, στιγμιαία ζυμαρικά και παγωτό. Είναι επίσης παρούσα σε σαπούνια, απορρυπαντικά, βιοκαύσιμα και κρέμες σώματος.

0 σχόλια: