Το Facebook αναπτύσσει το δικό του δορυφόρικό Internet.


Το μυστικό πρόγραμμα διαδικτύου του Facebook δεν είναι πλέον τόσο μυστικό.
Σύμφωνα με τα μηνύματα που έλαβε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, το κοινωνικό δίκτυο αναπτύσσει ένα δορυφορικό διαδίκτυο που ονομάζεται Athena.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία ελπίζει να το ξεκινήσει από τις αρχές του 2019. Η νέα συσκευή έχει σχεδιαστεί για να "προσφέρει αποτελεσματικά ευρυζωνική πρόσβαση στις περιοχές που δεν καλύπτονται σε όλο τον κόσμο", σύμφωνα με μια κατάθεση της FCC με την επωνυμία PointView Tech LLC.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Facebook εμφανίζουν ανάπτυξη δορυφορικού Internet Athena.

Τα έγγραφα αποκτήθηκαν από την ενσύρματη εταιρεία όταν εξέδωσε αίτημα για το νόμο περί ελευθερίας ενημέρωσης στην FCC. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρονολογούνται από το 2016, υποδεικνύοντας ότι οι φιλοδοξίες του δορυφορικού διαδικτύου στο Facebook έχουν αναπτυχθεί εδώ και αρκετό καιρό. Περιγράφουν επίσης λεπτομερείς συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της FCC και δικηγόρων που φαίνεται ότι έχει προσλάβει το Facebook.

Σε μία ανταλλαγή, ένας δικηγόρος ζήτησε να συναντηθεί με ανθρώπους του Γραφείου Τεχνικής και Τεχνολογίας και της Διεύθυνσης του Διεθνούς Γραφείου Δορυφορικών Τηλεοράσεων για να μιλήσει για αίτηση για άδεια κατασκευής και λειτουργίας ενός "μικρού δορυφορικού συστήματος LEO [χαμηλής τροχιάς της Γης] με περιορισμένη διάρκεια."

Σε μια άλλη πιο πρόσφατη ανταλλαγή, που έγινε στα τέλη Απριλίου του 2018, ο ίδιος δικηγόρος ζήτησε μια άλλη συνάντηση για να μιλήσει για την "μικρή δορυφορική πειραματική εφαρμογή" του πελάτη του. Την επόμενη ημέρα, αυτή η αίτηση κατατέθηκε στην FCC. Η προαναφερθείσα εταιρεία PointView δεν έχει καμία άμεση σχέση με το Facebook στα εν λόγω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά αναφέρεται συνεχώς. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ωστόσο, περιέχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το PointView είναι θυγατρική του Facebook.

Το κοινωνικό δίκτυο επιβεβαίωσε από τότε ότι στην πραγματικότητα εργάζεται στο πρόγραμμα Athena. Είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μοιράζεται αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρεί ότι το δορυφορικό διαδίκτυο είναι έτοιμο να γίνει ένας "σημαντικός παράγοντας για την επόμενη γενιά ευρυζωνικών υποδομών, καθιστώντας δυνατή την ευρυζωνική σύνδεση σε αγροτικές περιοχές όπου λείπει η σύνδεση στο Διαδίκτυο ή δεν υπάρχει."

Το project θα ολοκληρωθεί;

Το έργο ακούγεται φιλόδοξο, ασφαλώς, αλλά δεν θα ήταν εντελώς έξω από τη δυνατότητες του Facebook. Για ένα, έχει από καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παροχή στους χρήστες σε όλο τον κόσμο εύκολης πρόσβασης στο διαδίκτυο, ειδικά εκείνων που ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι πολυτέλεια ή εντελώς αδύνατη. Η εταιρεία πέρασε επίσης χρόνια στην ανάπτυξη του Aquila, ενός μη επανδρωμένου ηλιακού αεροπλάνου που σχεδιάστηκε για να εκπέμπει το διαδίκτυο προς τη Γη. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη του αεροσκάφους Aquila έχει σταματήσει.

Ας ελπίσουμε ότι το δορυφορικό πρόγραμμα του Facebook δεν εισέρχεται στην ίδια πλατφόρμα λήψης που έκανε το Aquila. Όχι μόνο καταφέρνει να οικοδομήσει μια επιτυχημένη δορυφορική υποδομή, αλλά υπάρχει και μια πρόκληση από μόνη της. Το Facebook όμως πρέπει επίσης να εξετάσει εάν οι άνθρωποι, που τους προσφερθεί αυτή η υπηρεσία, θα το θέλουν.

0 σχόλια: