Η Βρετανία στηρίζει την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών

Φράχτης Έβρου
Σύμφωνα με τον Guardian, η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει ένα έργο 2,4 εκ. ευρώ στην Ελλάδα για να βοηθήσει στον επαναπατρισμό μεταναστών. Η Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα παρουσίασε σχέδιο για την ανάσχεση της ροής των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
H Ελλάδα έχει κατασκευάσει ένα τείχος ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η Βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα έργο των 2,4 εκ ευρώ στην Ελλάδα για να βοηθήσει τον επαναπατρισμό των μεταναστών σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Όπως προέκυψε, είχαν εγκαταλείψει 18.500 εθελοντικά από τότε, που άρχισε η κρίση χρέους.

Η βρετανική πρεσβεία παρουσίασε το πρόγραμμα στην Αθήνα την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Η εκτίμησή μας είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πρωταρχική χώρα τελικού προορισμού, για πολλούς από τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα", είπε ο Βρετανός πρέσβης, John Kittmer. "Η βρετανική χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος είναι σχετικά με τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης."

Με μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στην Ευρώπη και μερικά από τα πιο διαπερατά σύνορα, η Ελλάδα έχει από καιρό θεωρηθεί ως η πιο εύκολη κερκόπορτα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετανάστες από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εισέρχονται λαθραία από την γειτονική Τουρκία, βλέποντας το ως ένα σκαλοπάτι για μια καλύτερη ζωή. 

Τα τελευταία χρόνια πρόσφυγες από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η εισροή έχει αυξημένη πίεση προς την Ελληνική κυβέρνηση, λόγω της ανεπάρκειας ταμειακών διαθεσίμων, στο να αυξήσει τις περιπολίες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕ και της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής , η διοίκηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει ραγίσει κάτω από τους παράνομους μετανάστες, ενώ χρησιμοποιούνται συχνά αμφιλεγόμενα μέτρα για να καθαρίσει τους δρόμους από αυτούς. 

 Η κατασκευή των έξι μιλίων φράχτη αγκαθωτού σύρματος ασφαλείας κατά μήκος των ελληνικών-τουρκικών συνόρων της χώρας, έχει μειώσει δραματικά την ροή, αλλά οι διακινητές κάνουν διαπεραίωση του ανθρώπινου φορτίου τους σε απομακρυσμένα νησιά της Ανατολικής Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Είπαν, ότι το πρόγραμμα για 1.500 μετανάστες επιδιώκει να βοηθήσει αλλιώς θα καταλήξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο,.

Με τις ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αναφέρουν, ότι ανησυχούν για την αύξηση του αριθμού των θανάτων στο Αιγαίο, και την ελληνική ακτοφυλακή να κατηγορείται ότι αναγκάζουν βάρκες να αποτραβηχτούν. Αξιωματούχοι λένε ότι οι μετανάστες έχουν επίγνωση των κινδύνων που εκτίθενται."Ως εκ τούτου, σκέφτονται την ίδρυση γραφείων σε χώρες όπως το Πακιστάν να πείσει επίδοξους μετανάστες, όταν αυτοί θα κάνουν τέτοια ταξίδια να μην είναι στο έλεος του Θεού". Είπε ο υπουργός δημόσιας τάξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήταν παρών κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Πρεσβείας στην Αθήνα.

Σε εφαρμογή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), τα προγράμματα θα δει τους μετανάστες που επαναπατρίζονται στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Ινδία, τη Νιγηρία και το Σουδάν για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Ασυνόδευτοι ανήλικοι, κυρίως από το Αφγανιστάν, τις μονογονικές οικογένειες και τους μετανάστες με ιατρικές ανάγκες θα είναι μεταξύ των επαναπατριζόμενων. Ως εκ τούτου, το έργο θα διευκολύνει την εθελοντική επιστροφή των περίπου 30 θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, κυρίως πολίτες της ΕΕ από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, περισσότεροι μετανάστες έχουν εθελοντικά επιλέξει να εγκαταλείψουν τη χώρα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Περίπου 18.500 δηλώσεις έγιναν μέσω διαφόρων προγραμμάτων σε τρία χρόνια", δήλωσε η Laura Thompson, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΙΟΜ. "Μερικώς λόγω της κρίσης και της έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης, αλλά και επειδή οι μετανάστες έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να πάνε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα."

0 σχόλια: