Το "Internet of Things" προωθείται περισσότερο από την ανάπτυξη ενός μικρού τσιπ.

Ο μικροσκοπικός αισθητήρας παίρνει την ισχύ του από τα ραδιοκύματα
Ολλανδοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα μικροσκοπικό αισθητήρα που
τροφοδοτείται από τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται για τις επικοινωνίες.

Τέτοιοι αισθητήρες θα μπορούσαν να προωθήσουν την εκκολαπτόμενη Βιομηχανία του "Internet of Things", δήλωσαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Άιντχοβεν.

Όλο και περισσότερο μικροσκοπικά τσιπ που μετρούν τη θερμοκρασία, το φως και την ατμοσφαιρική ρύπανση αναπτύσσονται γύρω από τις πόλεις τα έξυπνα σπίτια και τα γραφεία.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι να λειτουργούν οι αισθητήρες χωρίς μπαταρία.

"Δεν θέλουμε πολλούς από αυτούς τους αισθητήρες γύρω από τα σπίτια μας, αν πρέπει να αλλάζουμε τις μπαταρίες όλη την ώρα", είπε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Peter Baltus.

Ο αισθητήρας αναπτύχθηκε από την ομάδα του και μετρούσε τη θερμοκρασία αλλά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τέτοιοι παρόμοιοι αισθητήρες που να μετράνε το φως, την κίνηση και την υγρασία, δήλωσε στο BBC.

Ο αισθητήρας είναι μόλις 2 τετραγωνικά χιλιοστά και ζυγίζει 1,6 mg.

Ο αισθητήρας περιέχει μια κεραία που συλλαμβάνει την ενέργεια από ένα ασύρματο δρομολογητή. Αποθηκεύει την ενέργεια και όταν υπάρχει αρκετή, θα είναι σε θέση να μετρήσει τη θερμοκρασία και να στείλει ένα μήνυμα στον router.

Επί του παρόντος, το τσιπ έχει ένα μικρό εύρος, μόλις 2,5 εκατοστά, αλλά οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι θα μπορεί να επεκταθεί στο 1 μέτρο.

"Θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσει μέχρι 5 μέτρα," είπε ο καθηγητής Baltus.

Ο αισθητήρας μπορεί να λειτουργεί κάτω από ένα στρώμα του χρώματος, πλαστικό ή μπετόν και το καθιστά ιδανικό για ενσωμάτωση σε κτίρια.

Είναι φθηνό και σύμφωνα με τον καθηγητή Baltus, το κόστος ενός μεμονωμένου τσιπ θα είναι περίπου 20 σεντ.

Σύμφωνα με τον Gartner, η αγορά του "Internet of Things" αναμένεται να εκραγεί. Προβλέπεται ότι οι πόλεις θα έχουν 1, 6 δις συνδεόμενα πράγματα, έξυπνα κτίρια, 518 εκατομμύρια σπίτια και αναμένεται να ανέλθει έως το ένα τρισεκατομμύριο το 2016.

0 σχόλια: