Ευρωπαϊκή δημοσκόπηση

  • Αναρτήθηκε: 29.5.12 -
Δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης φανερώνει το τεράστιο χάσμα μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών. Οι Γερμανοί θεωρούνται οι πιο σκληρά εργαζόμενοι και οι λιγότερο ευάλωτοι στη διαφθορά στην ΕΕ. Επίσης η Μέρκελ λαμβάνει θετικά σχόλια για τη διαχείριση της κρίσης. Η Ελλάδα συγκεντρώνει υψηλούς επαίνους για τον εαυτό της, αλλά αρνητικούς από τους γείτονές της..


Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τη Γερμανία και τη Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ περισσότερο ευνοϊκά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η οικονομία της ΕΕ έχει πλήξει την οικονομία της χώρας τους.

Η Γερμανία είναι η πιο αξιοθαύμαστη χώρα στην ΕΕ και η Μέρκελ η πιο σεβαστή ηγέτης. Αλλά φαίνεται ότι δε διαφέρει αρκετά σε θέματα πολιτικής. Η έκθεση αναφέρει ότι οι Έλληνες είναι οι πιο απομονωμένοι στην Ευρώπη.

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που συγκεντρώνει το 59% που πιστεύει ότι η χώρα τους έχει βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η Ελλάδα συγκεντρώνει τις πιο αρνητικές βαθμολογίες, με το 70% των συμμετεχόντων να λέει ότι η ΕΕ τους έχει πληγώσει. Ακολουθεί η Γαλλία με 63%.

Η Ελλάδα θεωρεί τον εαυτό της ως τον πιο σκληρά εργαζόμενο. Οι ελληνικές απόψεις για τον εαυτό τους και για τους Γερμανούς διαφέρουν σημαντικά από τους Ευρωπαίους γείτονες. Η Ελλάδα είναι το ακριβώς αντίθετο της Γερμανίας, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν αισθάνονται ότι οι χώρες τους έχουν υψηλά επίπεδα διαφθοράς και ονομάζουν την Ιταλία ως την πιο διεφθαρμένη. Οι άλλες χώρες κατηγορούν τον εαυτό τους και τη χώρα τους ως την πιο διεφθαρμένη χώρα.

Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί κατηγορούν τους Έλληνες, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, ότι είναι οι πιο τεμπέληδες άνθρωποι στην Ευρώπη, καθώς και οι πιο διεφθαρμένοι. Ωστόσο οι Ιταλοί και οι Ισπανοί μοιράζονται την αρνητική εικόνα του εαυτού τους και των νοτίων χωρών.

Οι περισσότερες χώρες δε δίνουν καλές κριτικές στους ηγέτες τους, με εξαίρεση τους Γερμανούς, όπου το 80% πιστεύει ότι η Μέρκελ κάνει καλά τη δουλειά της και το 53% είναι ικανοποιημένο με την κατεύθυνση της χώρας τους. Οι Έλληνες για άλλη μια φορά διαφέρουν, όπου μόνο το 14% δίνει καλό βαθμό στη Μέρκελ.

Στις χώρες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, το 37% θεωρεί το ευρώ ως ένα καλό πράγμα. Οι χώρες εκτός της ευρωζώνης δηλώνουν ότι είναι ευχαριστημένοι που δε συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα. Οι Βρετανοί για παράδειγμα αποτελούν το 73%. Επίσης οι περισσότερες χώρες, και της Γερμανίας, έχουν αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με μόνο το 39% να δίνει θετική γνώμη.

Παρόλα αυτά η έκθεση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι απρόθυμη να εγκαταλείψει τα σύμβολα της ΕΕ. Περισσότεροι από τους μισούς από τα 5 κράτη της ευρωζώνης, με το 71% των Ελλήνων, το 69% των Γάλλων και το 66% των Γερμανών θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. σαν νόμισμά τους.

Οι Ευρωπαίοι φαίνονται διχασμένοι για τον υπαίτιο της κρίσης. Οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Πολωνοί και οι Τσέχοι κατηγορούν τις κυβερνήσεις τους. Οι Γάλλοι και οι Ισπανοί κατηγορούν τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί τα κατηγορούν επίσης. Σύμφωνα με την έρευνα οι Ευρωπαίοι δεν κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: spiegel