Το AIDS και η ελονοσία επιστρέφουν στην Ελλάδα.

  • Αναρτήθηκε: 15.3.12 -
Το ποσοστό κρουσμάτων AIDS στους χρήστες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, αυξήθηκε κατά 1.250% τους πρώτους 10 μήνες του 2011, σε σύγκριση με το περασμένο έτος.


Ο Jon Henley βρήκε μια ανθρωπιστική οργάνωση που προσπαθεί να καλύψει τα κενά των υπηρεσιών υγείας, καθώς καταρρέουν. Τα τραγικά ποσοστά κοινοποιήθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και προσθέτουν ότι η ελονοσία ενδημεί στο νότο.

Η Ρεβέκκα Παπαδοπούλου είπε ότι μετά από τις άγριες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό της υγείας, συμπεριλαμβανομένου τις μειώσεις των θέσεων εργασίας και τη μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 40%, οι ελληνικές υπηρεσίες της υγείας βρίσκονται υπό πίεση, αν όχι υπό κατάρρευση. Όπως υποστηρίζει, είναι απόλυτα σαφές ότι το σύστημα δε μπορεί να αντεπεξέλθει.

Οι οριζόντιες και "τυφλές" περικοπές του προϋπολογισμού πέρυσι, συνέπεσαν με μια αύξηση 24% της ζήτησης των υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια της ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα το όλο σύστημα να επιδεινώνεται.

Ο ιός του AIDS αυξήθηκε εκρηκτικά στους χρήστες ναρκωτικών. "Βλέπουμε επίσης μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτό έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε στην υποσαχάρια Αφρική και όχι στην Ευρώπη", δήλωσε η κα Παπαδοπούλου.

Επίσης παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων της φυματίωσης στον πληθυσμό των μεταναστών. Το 2010 τα κρούσματα πυρετού του Νείλου οδήγησαν σε 35 θανάτους. Επιπλέον έκανε την επανεμφάνιση της, η ενδημική ελονοσία σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά κυρίως στο νότο.

Το περασμένο έτος καταγράφηκαν 100 περιπτώσεις ελονοσίας στη νότια Ελλάδα και 20 με 30 περιπτώσεις σε άλλα σημεία. Αυτό δείχνει ότι τα εμπόδια πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη έχουν αυξηθεί. "Η ελονοσία είναι θεραπεύσιμη και δε θα είχε εξαπλωθεί εάν το σύστημα υγείας λειτουργούσε".

Διαβάστε επίσης:
ΤΟ AIDS ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ)Πηγή: guardian