Οι δωρεάν πλαστικές σακούλες θα απαγορευτούν στη Ευρώπη

  • Αναρτήθηκε: 26.3.12 -
Στις Βρυξέλλες εξετάζεται η απαγόρευση των δωρεάν πλαστικών σακουλιών. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη θεσπίσει τέλη για τις σακούλες, όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία.


Πέρυσι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε 6,4 δις πλαστικές σακούλες, αυξάνοντας σε ένα χρόνο κατά 333 εκατομμύρια, παρά την ενθάρρυνση των πελατών για μείωση.

Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι οι πλαστικές σακούλες έχουν χρόνο ζωής μεταξύ 100 και 1.000 χρόνια. Αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν σε δρόμους, θάλασσες καταστρέφοντας το περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 500 πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο και οι περισσότερες εξ' αυτών πετιούνται στα σκουπίδια μετά την πρώτη χρήση. Συνολικά στη Ευρώπη κατά το έτος 2008 χρησιμοποιήθηκαν 3,4 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες, αλλά μόνο το 6% από αυτές ανακυκλώθηκαν.

Παρά την ευρεία χρήση τους, οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν ένα περιορισμό και τα 2/3 πλήρη απαγόρευση. Πέρυσι η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τα μη βιοδιασπώμενα υλικά μιας χρήσης. Σε ολόκληρο τον κόσμο, η Σομαλία, η Ρουάντα και η Τανζανία έχουν κάνει το ίδιο. Στη Βρετανία η μεγάλη αλυσίδα Marks & Spencer άρχισε να χρεώνει τις πλαστικές σακούλες, οδηγώντας σε πτώση τους κατά 80%. Η Ιρλανδία εισήγαγε και αυτή επιπλέον χρέωση, μειώνοντας κατά 95% τις πλαστικές σακούλες. Στην Ουαλία, από τον περασμένο Οκτώβριο, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 λίρες στα καταστήματα που συνεχίζουν να παρέχουν αυτές τις σακούλες.

Πηγή: dailymail