Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει

  • Αναρτήθηκε: 21.4.12 -
Στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον το κύριο θέμα είναι η ανησυχία για την Ευρώπη. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η κρίση στην ευρωζώνη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την αδύναμη παγκόσμια οικονομία.


Ο δείκτης που μετρά την οικονομική, τη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα και την εμπιστοσύνη δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει επιδεινωθεί από το περασμένο φθινόπωρο.

Η Ευρώπη έχει πληγεί σοβαρά από τη συνεχιζόμενη επιμονή των κυβερνήσεων για συνεχή λιτότητα για όλους. Στις συνεδριάσεις αυτής τη εβδομάδας πολλοί από το γκρουπ των 20 οικονομιών δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 430 δις ευρώ για να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.

Την ίδια στιγμή η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί εξακολουθούν να αντιστέκονται στη συμβουλή του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένου και της έκκλησης προς τα μέλη της ευρωζώνης, να εκδώσουν ομόλογα που θα υποστηρίζονται από όλους. Αυτό θα διευκόλυνε να δανειστεί η Ισπανία και οι υπόλοιποι. Αλλά η κα Μέρκελ και οι ψηφοφόροι της επιμένουν ότι οι γείτονές τους θα πρέπει να πληρώσουν τις αμαρτίες τους με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές. Το να αλλάξεις μυαλά δεν είναι εύκολο. Μέχρι οι ευρωπαίοι ηγέτες να αντιληφθούν τα πράγματα, η παγκόσμια οικονομία θα παραμένει σε κίνδυνο.

Πηγή: nytimes