Οι Έλληνες αντιστάθηκαν στις απειλές των δανειστών

  • Αναρτήθηκε: 9.5.12 -
Οι Έλληνες για άλλη μια φορά αψήφισαν τους διεθνείς εταίρους. Δεν πτοήθηκαν από τις απειλές, τις συμβουλές και την προοπτική της χρεοκοπίας..


Για τους Έλληνες ψηφοφόρους πρώτη προτεραιότητα ήταν η τιμωρία των ανθρώπων που ευθύνονταν για τη δυστυχία τους. Η Ελλάδα από ένα αξιοζήλευτο νησιωτικό έθνος μετατράπηκε σε σύμβολο της κρίσης.

Το πρώτο μάθημα που θέλησαν να διδάξουν, είναι ότι το περήφανο πολιτικό κατεστημένο έπεσε. Κανείς δεν ανέμενε πραγματικά ένα τόσο καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα ενάντια στην προσέγγιση της ΕΕ για την καταπολέμηση της κρίσης.

Για τους Ευρωπαίους εταίρους το χειρότερο σενάριο μετά τις εκλογές έχει φτάσει. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητη. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να σχηματιστεί μια βιώσιμη κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ απειλεί ότι δε θα καταβάλλει την επόμενη δόση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι η προσέγγιση της λιτότητας είναι η μόνη λύση και πρέπει να διατηρηθεί. Όμως πλέον δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στη στρατηγική του ΔΝΤ και της ΕΕ. Μόνο ο συνασπισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη λιτότητα και τους εταίρους. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κατορθώσει να πετύχει μια επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, βρίσκοντας μια βιώσιμη λύση. Αλλά αυτό φαίνεται απίθανο, δεδομένου του ιστορικού των δύο πλευρών.

Για περισσότερα άρθρα του Spiegel δείτε εδώ.

Πηγή: spiegel